Ananas
Ovo popularno voće prepuno je hranjivih sastojaka, antioksidansa i drugih korisnih spojeva, poput enzima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti.
Ananas je tropska biljka (porijeklom iz Južne Amerike) koja je zasluženo dobila svoje mjesto na jelovnicima i u ne-tropskim krajevima.
Ovo popularno voće prepuno je hranjivih sastojaka, antioksidansa i drugih korisnih spojeva, poput enzima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti. Ananas i njegovi spojevi povezani su s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući doprinos probavnom sustavu, jačanje imuniteta i ubrzavanje oporavka od operacije.
Nutritivna vrijednost ananasa
U 100 grama ananasa nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 50 kalorija
- Ugljikohidrati: 13 grama
- Od toga vlakna: 1,4 grama
- Proteini: 0,5 grama
- Masti: 0,1 grama
Ananas sadrži i vitamine A i K u tragovima, fosfor, cink i kalcij također u tragovima. Osobito je bogat vitaminom C i manganom. Vitamin C neophodan je za rast i razvoj, zdrav imunološki sustav i pomaže apsorpciji željeza iz prehrane. Istovremeno, mangan je prirodni mineral koji pomaže rast, održava zdrav metabolizam i ima antioksidativna svojstva. Od antioksidansa, ananas je bogat flavonoidima i fenolnim kiselinama.
Enzimi koje nalazimo u ananasu (poput bromelina) doprinose probavnom sustavu. Oni funkcioniraju kao proteaze, koje razgrađuju molekule proteina u njihove građevne blokove, poput aminokiselina i malih peptida, koji se potom lakše apsorbiraju i tankom crijevu.
Ananas je sladak, sočan i ukusan i jednostavno ga je uključiti u jelovnik: možete ga jesti u izvornom obliku, ili od njega napraviti smoothie ili ga dodati u različite kolače, salate ili druge kombinacije.