Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Redovna konzumacija voća je izvrstan način kako u organizam unijeti vitamine i minerale neophodne za održavanje zdravlja i smanjenje rizika od bolesti. Osim vitamina i minerala, voće je izvrstan izvor i vlakana , ali i antioksidansa i flavonoida.
Potvrđeno je da prehrana koja sadrži voće smanjuje rizik od razvoja niza bolesti, od kardiovaskularnih, karcinoma, upalnih procesa i dijabetesa. Posebno su u tome snažni citrusi, pa oni i zauzimaju visoke pozicije na popisu najzdravijih voća.
Studija koju je provela Di Noia iznjedrila je ljestvicu najzdravijih voća po njihovoj nutritivnoj vrijednosti (gustoći) i kalorijskoj vrijednosti. No, 10 najboljih voća posjeduje i niz zdravstvenih prednosti konzumacije.
Pogledajte popis:
1. Limun
Limun spada u porodicu citrusa i tradicionalno se koristi kao lijek u nizu zdravstvenih tegoba. Kao i drugo voće iz porodice citrusa, limun obiluje vitaminom C i drugim antioksidansima.
Antioksidansi doprinose borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog oštećenja koje se smatra uzročnikom niza bolesti. Također, flavonoidi iz limuna i drugih citrusa imaju antibakterijsko, antikancerogeno i antidijabetičko djelovanje.
Citrusi, uključujući limun, sadrže aktivne komponente imena fitokemikalije koje doprinose zdravlju, a u njih se ubrajaju vitamin C, folna kiselina, kalij i pektin.
U 100 grama limunovog soka nalazimo:
- 23 kalorije
- 6,8 g ugljikohidrata
- 101,9 mg kalija
- 38,6 mg vitamina C
- 6,2 mg kalcija
- 0,2 g vlakana
Osim toga, u limunu nalazimo vitamine B-kompleksa te vitamin A.
2. Jagode
Jagode su mnogima najdraže voće, a ovo sočno, crveno voće bogato je vlaknima, vodom i mnogim vitaminima. Dodatno, jagode sadrže antocijanine, flavonoide koji doprinose zdravlju srca, baš kao i vlakna i kalij koje također dobivamo konzumacijom jagoda.
Jagode i drugo bobičasto voće sadrže flavonoid imena kvercetin koji je prirodno antiupalno sredstvo.
Sa samo 3 velike jagode dobivamo:
- 17 kalorija
- 4,15 g ugljikohidrata
- 1,1 g vlakana
- 9 mg kalcija
- 7 mg magnezija
- 83 mg kalija
- 31,8 mg vitamina C
Osim toga, u jagodama nalazimo vitamine B-kompleksa te vitamine A i K.
3. Naranče
Naranče su slatke, uvijek dostupne i bogate vitaminima i mineralima. One su jedan od najboljih izvora vitamina C: samo jedna srednje velika naranča opskrbljuje vas s preko 100% dnevnih potreba za vitaminom C.
U 100 grama naranče nalazimo:
- 46 kalorija
- 11,5 g ugljikohidrata
- 2,4 g vlakana
- 43 mg kalcija
- 10 mg magnezija
- 168 mg kalija
- 45 mg vitamina C
Vitamin C u ljudskom tijelu djeluje kao snažan antioksidans te je neophodan za normalno funkcioniranje imunološkog sustava koji jača pomažući apsorpciju željeza iz namirnica biljnog porijekla.
Pektin koji nalazimo u narančama je vlakno koje održava zdravlje crijeva tako što na sebe lijepi potencijalno opasne kemikalije koje se povezuje s razvojem karcinoma i drugih bolesti.
Naranče su bogate i vitaminom A neophodnim za zdravlje kože i očiju te vitaminima B-kompleksa koji doprinose pravilnom funkcioniranju živčanog i reproduktivnog sustava te stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
4. Limeta
Limeta je gorko voće iz porodice citrusa koje obiluj vitaminom C te snažnim antibakterijskim i antioksidativnim djelovanjem.
U soku samo jedne limete nalazimo:
- 11 kalorija
- 3,7 g ugljikohidrata
- 6 mg kalcija
- 4 mg magnezija
- 51 mg kalija
- 13,2 mg vitamina C
5. Grejpfrut
Na tržištu nalazimo žute, narančaste i crvene grejpfrute, a koju god vrstu odabrali opskrbit ćete se vitaminima i mineralima.
U samo jednoj polovici grejpfruta nalazimo:
- 52 kalorije
- 13,1 g ugljikohidrata
- 2 g vlakana
- 27 mg kalcija
- 11 mg magnezija
- 166 mg kalija
- 38,4, mg vitamina C
Flavonoidi iz grejpfruta pomažu u borbi protiv nekih vrsta karcinoma te upalnih procesa i pretilosti. Studija koju su proveli Hung i sur. potvrdila je da furanokumarini koje nalazimo u grejpfrutu pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i tumora te doprinose zdravlju kostiju.
6. Kupine
Kao i ostalo bobičasto voće, i kupine su bogate antocijaninima koji doprinose zdravlju. Kupine su bogate i vlaknima koji doprinose zdravlju crijeva i srca.
U 100 grama kupina nalazimo:
- 43 kalorije
- 10 g ugljikohidrata
- 5 g vlakana
- 29 mg kalcija
- 20 mg magnezija
- 162 mg kalija
- 21 mg vitamina C
7. Jabuke
Jabuke je jako jednostavno uključiti u prehranu, a da biste iskoristili njihovu punu vrijednost uvijek ih jedite s krom, ali kupujte ekološki uzgojene. Jabuke imaju visok udio vlakana pa doprinose zdravoj probavi i održavanju željene težine. Pektini koje nalazimo u jabukama održavaju zdravlje crijeva.
Jabuka srednje veličine sadrži:
- 95 kalorija
- 25 g ugljikohidrata
- 4,4 g vlakana
- 195 mg kalija
- 11 mg kalcija
- 8,4 mg vitamina C
Studija koju su proveli Koutsos i sur. potvrdila je povezanost između redovne konzumacije jabuka i sniženog rizika od kardiovaskularnih bolesti, nekih oblika karcinoma i dijabetesa.
Jabuke imaju i visok udio kvercetina, flavonoida koji se povezuje s antikancerogenim djelovanjem.
8. Šipak ili nar
Mnogi nar smatraju superhranom, a to se može pripisati njegovoj iznimnoj nutritivnoj vrijednosti. Šipak je bogat antioksidansima i polifenolima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
Jedan nar prosječne veličine sadrži:
- 234 kalorije
- 52,7 g ugljikohidrata
- 11,3 g vlakana
- 666 mg kalija
- 28 mg kalcija
- 28,8 mg vitamina C
Osim toga, u naru se nalazi i preko 50% preporučene dnevne doze vitamina K koji je iznimno bitan u zdravlju kostiju i krvnih stanica.
Studija koju su proveli Akbar i sur. o zdravstvenim prednostima konzumacije nara potvrdila je njegove antiupalne vrijednosti koje mogu pomoći u zaštiti od bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove.
Kako očistiti nar / šipak u manje od minutu?
9. Ananas
Ananas se odavno ne smatra egzotičnim voćem, a poznat je njegov utjecaj na smanjenje upalnih procesa i ubrzavanje obnavljanja tkiva. Ananas sadrži aktivnu komponentu bromelin koji ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, među kojima je smanjenje upala dišnih puteva i sinusitisa.
Osim toga, ananas sadrži i mangan koji tijelo koristi za izgradnju kostiju i vezivnih tkiva.
U 100 grama ananasa nalazimo:
- 45 kalorija
- 11,8 g ugljikohidrata
- 1,3 g vlakana
- 125 mg kalija
- 16,9 mg vitamina C
- 13 mg kalcija
10. Banane
Banane su poznate kao voće koje daje puno energije i ima visok udio kalija. Jedna banana srednje veličine ima 422 mg kalija koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnome tlaku.
Srednje velika banana sadržava:
- 105 kalorija
- 27 g ugljikohidrata
- 3,1 g vlakana
- 422 mg kalija
- 6 mg kalcija
- 32 mg magnezija
- 10,3 mg vitamina C
Svako se voće s popisa može pohvaliti nekom svojom nutritivnom vrijednošću i posebnošću pa je najbolje da na jelovniku imate svih 10 vrsta. Kombinirajte po danima ili sezoni voće i iskoristite sve njegove prednosti.
Reference:
- Akbar, M. i sur. Pomegranate: An ideal fruit for human health. Int J Nutr Pharmacol Neurol Dis 2015;5:141-3
- Di Noia, J. Defining Powerhouse Fruits and Vegetables: A Nutrient Density Approach. Prev Chronic Dis 2014;11:130390.
- Hung, WL. i sur. Chemistry and health effects of furanocoumarins in grapefruit. Journal of Food and Drug Analysis. Volume 25, Issue 1, January 2017, str. 71-83
- Koutsos, A. i sur. Apples and Cardiovascular Health—Is the Gut Microbiota a Core Consideration? Nutrients 2015, 7(6), 3959-3998
Objavljeno 05.03.2019.