Jagode
Jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, a sadrže i veću količinu folata (vitamin B9) i kalija.
Jagode su mnogima najdraže voće. Jagode kakve mi poznajemo hibrid su dviju vrsta divljih jagoda iz Sjeverne Amerike i Čilea.
Jagode su izvrstan izvor vitamina C i mangana, a sadrže i veću količinu folata (vitamin B9) i kalija.
Bogate su antioksidansima i biljnim sastojcima koji doprinose srčanom zdravlju i kontroli razine šećera u krvi.
Obično jagode konzumiramo svježe i sirove, ali od njih se mogu raditi i pekmezi, marmelade i različiti deserti ili smoothieji.
Vitamini i minerali u jagodama
Jagode su najbogatije sljedećim vitaminima i mineralima:
- Vitamin C. Jagode su izvrstan izvor vitamina C, antioksidansa neophodnog za zdravlje imuniteta i kože.
- Mangan. Često se nalazi u velikim količinama u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Ovaj element u tragovima važan je za mnoge procese u ljudskom tijelu.
- Folati (vitamin B9). Jedan od vitamina skupine B koji je važan za normalan rast tkiva i staničnu funkciju. Također, koristan je za trudnice i starije odrasle osobe.
- Kalij. Ovaj mineral sudjeluje u mnogim esencijalnim tjelesnim funkcijama, poput regulacije krvnog tlaka.
Nutritivna vrijednost jagoda
Jagode se uglavnom sastoje od vode (91%) i ugljikohidrata (7,7%). Sadrže male količine masti (0,3%) i bjelančevina (0,7%).
U 100 grama jagoda nalazimo sljedeći nutritivni sastav:
- Kalorije: 32
- Voda: 91%
- Proteini: 0,7 grama
- Ugljikohidrati: 7,7 grama
- Šećeri: 4,9 grama
- Vlakna: 2 grama
- Masnoće: 0,3 grama
Jagode imaju relativno nizak glikemijski indeksa (GI) 40. To znači da jagode ne bi trebale dovesti do velikih porasta u razini šećera u krvi i smatraju se sigurnim za konzumaciju za osobe s dijabetesom.
Gotovo 30% ugljikohidrata u jagodama čine vlakna, topiva i netopiva. Prehrambena vlakna važna su kao potpora prijateljskim bakterijama u crijevima i za poboljšanje probavnog zdravlja. Korisna su i u procesu mršavljenja, a mogu pomoći i u sprječavanju mnogih bolesti.
Zdravstvene prednosti konzumacije jagoda
Konzumacija jagoda povezana je sa smanjenjem rizika od niza kroničnih bolesti. Jagode poboljšavaju kardiorespiratorno zdravlje, reguliraju krvni tlak te pomaže u smanjenju rizika od razvoja karcinoma.
Kod nekih osoba, jagode mogu izazvati alergijsku reakciju. Naime, one sadrže protein koji može potaknuti alergijsku reakciju i simptome poput svrbeža u ustima i grlu, osip, glavobolju te oticanje usta, lica, jezika i grla, ali i poteškoće s disanje.