Kikiriki
Kikiriki je iznimno nutritivno bogata namirnica koja obiluje proteinima i zdravim mastima.
Iako ga svi automatski svrstavamo među orašaste plodove, kikiriki je zapravo mahunarka koja svoje porijeklo vuče iz Južne Amerike. Kikiriki je iznimno nutritivno bogata namirnica koja obiluje proteinima i zdravim mastima.
Nutritivna vrijednost kikirikija
U 100 grama kikirikija nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 567 kalorija
- Ugljikohidrati: 16 grama
- Od toga vlakna: 9 grama
- Proteini: 26 grama
- Masti: 49 grama
Masti koje nalazimo u kikirikiju se nazivaju arašidovim, a 44-55% su mono i polinezasićene masn kiseline. Kikiriki je izvrstan izvor biljnih proteina, no proteini arašin i konarašin su alergeni koji često izazivaju reakcije kod ljudi, često i životno opasne.
Od vitamina i minerala, kikiriki je bogat vitaminima B-kompleksa, vitaminom E te bakrom, manganom, fosforom i magnezijem.
Kikiriki sadrži resveratrol, polifenol koji povoljno utječe na kardiovaskularna oboljenja i na sprečavanje propadanja stanice u procesu oksidacije. Osim toga, resveratrol pomaže u korištenju šećera za energiju i kontroli rasta masnih stanica.
Kikirikiju se pripisuje pozitivan utjecaj na kontrolu i regulaciju tjelesne težine. Osim toga, ovaj plod doprinosi kardiovaskularnom zdravlju te prevenciji razvoja žučnih kamenaca.