Tisućama godina, datulje se jedu diljem svijeta. Iz sjeverne Afrike, odakle potječu, datulje su se proširile po čitavom svijetu, a poznato je preko 100 sorti datulja. Može ih se jesti same, a datulje se često koriste mljevene u različitim kolačima jer povezuju smjesu, daju kremastu strukturu i slatkoću.
Nutritivna vrijednost datulja
U 100 grama datulja nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 277 kalorije
- Ugljikohidrati: 75 grama
- Od toga vlakna: 7 grama
- Proteini: 1,8 grama
- Masti: 0,2 grama
Čak oko 80% sastava datulja je šećer, a osim toga, u njima nalazimo i bor, kobalt, bakar, fluor, magnezij, mangan, selen i cink.
Među zdravstvenim benefitima konzumacije datulja nalaze se pozitivan utjecaj na zdravlje kostiju, jačanje živčanog sustava, pozitivan utjecaj na liječenje anemije, doprinos zdravoj probavi te poboljšano zdravlje kože.
Datulje se smatra prirodnim afrodizijakom, a studije u potvrdile da datulje doprinose povećanju seksualne izdržljivosti.