Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Mnogima je jutro nezamislivo bez ukusne zobene kaše. Zobene pahuljice su izvor kvalitetnih ugljikohidrata koji će vas duže vrijeme držati sitima i dati vam energije za aktivnosti koji slijede u danu.
Donosimo tri ideje za pripremu zobene kaše: jednu slanu i dvije slatke!
Slana zobena kaša s povrćem i jajetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 g ribane mrkve
- 100 g ribane tikvice
- Svježi vlasac
- Sol, svježe mljeveni papar
- 500 ml vode
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)
Priprema:
- Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
- U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
- Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.
Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.
Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žličica Proteinelle (nije nužno, ali je poželjno i jako fino :) )
- Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)
Priprema:
- Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
- U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.
Zobena kaša s jabukom i cimetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 1 jabuka
- 1 ravna žličica cejlonskog cimeta
- Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica meda
- Ploškice jabuke za dekoraciju
- Sjeckani bademi za dekoraciju
Priprema:
- Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
- Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
- Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
- U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.
Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.
Objavljeno 14.01.2022.