Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Riba je izvrstan izvor proteina i omega-3 zdravih masti pa nutricionisti savjetuju da se ribu uvrsti u redovnu prehranu, pri čemu barem jedan obrok treba biti masna riba poput lososa, skuše, srdele ili tune, jer te vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Između plave i bijele ribe, prednost se daje, zbog nutritivne vrijednosti, plavoj ribi. Jedna od cjenovno najprihvatljivijih riba svakako je srdela.
Sardine su jednostavna i dostupna riba koju se naziva „najkvalitetnijom među ribama“. Sardine obiluju lako probavljivim proteinima te vitaminima B kompleksa, vitaminima A i D te kalcijem i željezom. Osim svježih, srdele je moguće kupiti i konzervirane, u vodi, ulju ili različitim umacima i začinima.
Donosimo vam 5 jednostavnih recepata za obroke koje možete pripremiti korištenjem srdela iz konzerve.
Sardine s tjesteninom i rajčicama
Sastojci:
- 150 g tjestenine
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju
- 2 češnja češnjaka
- 1/4 žličice chili rajčica
- 200 g pelata
- 1 žlica ribanog parmezana
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, vlasac
Postupak:
U posudi zagrijte vodu i tjesteninu stavite da se kuha, prema uputama na pakiranju. Sardine otvorite i procijedite višak ulja.
U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte na sitno narezan češnjak. Kad pobijeli dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri. Kad je umak pri kraju, dodajte sardine i začine i ostavite još kratko na vatri.
Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i istresite je na tanjur. Prelijte tjesteninu umakom pa po vrhu stavite parmezan.
Namaz od sardina
Sastojci:
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
- 100 g kremastog sira
- 1/2 glavice luka
- 1 žlica cijeđenog limunovog soka
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar, peršin, vlasac
Postupak:
Luk narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i dobro sve izmiksajte ili ubacite u blender pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po vrhu dodajte začine i ohladite.
Mažite na rižine krekere ili proteinski kruh.
Sardine na salatu
Sastojci:
- 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
- 1 jaje
- rukola ili bilo koja druga salata
- sol, papar, začini po želji
- 1 žličica aceta balsamica
Postupak:
Sardine procijedite, a jaje skuhajte. Na tanjur stavite salatu pa po njoj vilicom usitnjene sardine i kuhano jaje, razrezano na četvrtine. Po vrhu stavite začine i promiješajte.
Polpete od sardina
Sastojci:
- 2 konzerve sardina u vodi ili ulju, procijeđene
- 300 g krumpira
- 1 žlica kremastog svježeg sira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 50 g zobenog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica
- sol, papar, svježi peršin
Postupak:
Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati u slanu vodu. Kad je krumpir kuhan, procijedite ga i stavite sa strane da se ohladi. Dok se krumpir kuha, procijedite sardine, istresite ih u posudu i usitnite vilicom.
Sardinama dodajte krumpir pa sve usitnite, ali tako da ostane komadića krumpira. Dodajte svježi sir, maslinovo ulje, zobeno brašno i začine. Sve dobro izmiješajte dok se ne sljubi pa među dlanovima oblikujte polpete. Stavite ih na tanjur pa u hladnjak na 30-ak minuta, da se stvrdnu.
Nakon toga zagrijte gril tavu pa ih stavite da se peku. Pecite ih po 2 minute sa svake strane, pa ponovite po 2 puta.
Sardine pod jajima
Sastojci:
- 2 konzerve sardina u vodi ili ulju, procijeđene
- 2 jaja
- 1 žlica maslinovog ulja
- sol, papar
Postupak:
Sardine procijedite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite sardine da se zagriju. Nakon toga preko sardina izlijte jaja, dodajte začine po želji i poklopite da se jaja zapeku. Kad je bjelanjak čvrst skinite s vatre i otklopite, tako da se žumanjak zadrži u tekućem stanju.
Objavljeno 02.12.2022.