Proso
Proso je bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica koju treba uključiti u jelovnik.
Proso je bezglutenska, visokovrijedna i lako probavljiva žitarica koju treba uključiti u jelovnik. Proso se uzgaja već preko 7000 godina, a namirnica je koja porijeklo vuče iz Kine i Afrike. Danas je proso koristi u pripremi različitih jela, od juha, variva, do priloga i salata.
Nutritivna vrijednost prosa
U 100 grama prosa nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 378 kalorija
- Ugljikohidrati: 73 grama
- Od toga vlakna: 8 grama
- Proteini: 11 grama
- Masti: 4 grama
Bogata je magnezijem i željezom, kalcijem, fosforom, cinkom, niklom, vitaminom E i vitaminima B kompleksa.
Proso ne sadrži gluten pa je pogodna oboljelima od celijakije i intolerantnima na gluten. Po svojem PH, proso je alkalna žitarica te se preporučuje osobama koje imaju crijevnih problema jer pomaže u regeneraciji crijevne flore, za probleme sa slezenom i gušteračom, ali i kod problema sa anemijom, artritisom te živčanim sustavom.
Od zdravstvenih benefita konzumacije prosa ističu se: bogatstvo antioksidansima koje ima pozitivan utjecaj u borbi protiv oksidativnog stresa i negativnog utjecaja slobodnih radikala, kontrola razine šećera u krvi te regulaciju razine kolesterola.