Đumbir
Preko 500 godina, đumbir se diljem svijeta koristi radi svojih ljekovitih svojstava.
Preko 500 godina, đumbir se diljem svijeta koristi radi svojih ljekovitih svojstava. Porijeklom iz Indije, ovaj začin se koristi u prahu, ali i u svježem obliku.
Nutritivna vrijednost đumbira
U 100 grama đumbira nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:
- 80 kalorija
- Ugljikohidrati: 17 grama
- Od toga vlakna: 2,4 grama
- Proteini: 2 grama
- Masti: 0,7 grama
Đumbir je dobar izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. Gingeroli, spojevi koji se nalaze u đumbiru, posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje.
Đumbir se najčešće koristi u liječenju smanjenog apetita, mučnine i povraćanja nakon operativnog zahvata, mučnine nakon kemoterapije, želučanih problema, kolitisa, jutarnje mučnine i mučnine u vožnji. Uz to, đumbir se koristi za liječenje simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava, bronhitisa, menstrualnih tegoba, artritisa i bolova u mišićima.
Đumbir se ne preporučuje osobama koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi te uzimaju lijekove poput warfarina ili aspirina.