Baš jako volim batat (slatki krumpir), i to na sve moguće načine. Iako nam je na raspolaganju kroz cijelu godinu, nekako mi najviše paše sada, u periodu jeseni. Batat je zapravo visokoenergetska kultura (puno škroba, malo šećera), iznimno je zanimljivog okusa te je bogat mineralima i vitaminima.
Osim što je vrlo prilagodljiv, batat možete pripremiti i kao prilog i kao samostalnu namirnicu, pa sam se ja neki dan odlučila za ovu drugu verziju - pripremiti, kako često volim naglasiti, lažni pommes frites, onaj zdraviji.
Da bi cijela stvar bila nekako dojmljivija, kupila sam i one metalne posudice pa ga nerijetko serviram u njima na papiru za pečenje. Baš onako kako ga poslužuju u street food restoranima, a u tom izdanju je i vrlo insta-worthy materijal (smijeh).
Sastojci
2 srednja batata
3 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
1 žličice ružmarina
sol
1 režanj češnjaka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 C. Ogulite batat te ga narežite na prutiće kao kada pravite klasični pommes frites. U zdjeli pomiješajte batat, maslinovo ulje, ružmarin, sol i češnjak te sve dobro promiješajte da batat bude potpuno u umaku. Poslažite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Prvih 15 minuta batat pecite prekriven aluminijskom folijom, onda ga otkrijte i pecite dodatnih 10 minuta ili dok ne postignete željenu hrskavost. Poslužite i uživajte!
Objavljeno 28.10.2018.