Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Jaja su mnogima nezaobilazna, svakodnevna namirnica. Biramo ih jer su jednostavna za pripremu i nutritivno savršena. Iako ih najčešće jedemo svježe pripremljena, postoje situacije gdje bismo rado pojeli jaja, ali ih nemamo kako u tom trenu pripremiti.
U ovom članku preispitujemo smije li se jaja podgrijavati i kako, s obzirom na njihov način pripreme.
Utjecaj podgrijavanja na namirnicu
Podgrijavanje namirnica utječe na teksturu, okus i nutritivni sadržaj namirnice. Primjerice, zagrijavanjem povrća smanjuje se udio vitamina.
Kad govorimo o jajima, jasno je da se mijenja nutritivna vrijednost između sirovih i kuhanih jaja, ali nedostaje podatak između termički obrađenih i podgrijavanih jaja. No, ono što se zna je da kod podgrijavanja jaja također dolazi do promjene teksture, a donekle i okusa – jaja postanu suha i gumasta.
Kad govorimo o sigurnosti, važno je da je obrok koji sadrži jaja bio primjereno pohranjen na hladnome te potom podgrijan na željenu temperaturu. Takav postupak smatra se zdravstveno sigurnim.
Kako podgrijati jaja s obzirom na njihovu pripremu?
Generalno govoreći, podgrijavana jaja i obroci koji sadrže jaja su sigurni za konzumaciju ukoliko su dovoljno termički obrađeni i pravilno pohranjeni na hladno mjesto. Sirova jaja trebaju biti kuhana tako da više nisu u tekućem stanju, čime se smanjuje rizik od bakterija, poput salmonele, koja može izazvati proljev, vrućicu, grčeve i povraćanje.
Jednom kad su jaja pravilno kuhana, treba ih pohraniti u posudu i staviti u hladnjak. Ovako gotova jaja savjetuje se pojesti u roku 3-4 dana. Generalno pravilo kod zagrijavanja je da bi jaja trebalo podgrijati na 75 stupnjeva, prije konzumacije.
Ovismo o načinu pripreme jaja, donosimo preporučene temperature podgrijavanja:
- Kajgana. Najbrži način podgrijavanja kajgane je u mikrovalnoj pećnici. Na najvećoj temperaturi zagrijte jaja u nekoliko intervala od 20-30 sekundi s miješanjem između intervala.
- Omlet ili quiche. Zagrijavanje ovakvog obroka koji ima više namirnica najbolje je raditi u pećnici. Stavite na 15-20 minuta na temperaturu od 180 stupnjeva ili na 25-30 ako je obrok zamrznut.
- Kuhana jaja. Zakuhajte vodu i jaja stavite da se zagriju 2-5 minuta.
- Jaja na oko. Stavite jaja na tavu na kojoj ste stavili malo masnoće. Nije potrebno okretati ih. Ostavite ih tako 2-5 minuta da se potpuno zagriju.
- Poširana jaja. Zakuhajte vodu i nježno stavite jaje u vodu da se zagrije. Ostavite 1-2 minute pa nježno izvadite.
Zaključak
Termički obrađena jaja moguće je sigurno konzumirati podgrijana ako su isprva pravilno kuhana / pečena te pohranjena na hladno mjesto. I podgrijavanje treba odraditi na pravilnoj temperaturi kako bi se jaje potpuno zagrijalo.
Iako nema potvrde o smanjenoj nutritivnoj vrijednosti podgrijanih jaja, budite spremni da će donekle doći do promjene okusa i teksture.
Objavljeno 18.09.2020.