Kad sam prije par godina prvi put probala batat (slatki krumpir), potpuno sam se zaljubila u tu namirnicu. Iako se u našim trgovinama može kupiti bijeli i narančasti slatki krumpir, narančasti mi je draži. Zašto? Iskreno, zbog boje! Naime, oba su fina, slatka i od njih napravim najbolji pire, ali ovaj narančasti mi je još i zanimljiv zbog te tako intenzivne boje.
Nakon što sam ga dugo vremena jela isključivo kao prilog uz meso i ribu (da, super mi paše uz losos), počela sam istraživati i tražiti recepte s batatom i za druge načine konzumiranja. Probala sam mnoge: juhu od slatkog krumpira, kruh od slatkog krumpira, puding od slatkog krumpira, pita sa slatkim krumpirom...
No, jedan mi je najdraži: Brownie od slatkog krumpira
Za pripremu ovog kolača izdvojite malo više od sat vremena, a uz ove sastojke ja sam dobila 10 brownieja.
Sastojci:
- oko 600 g slatkog krumpira (2 komada srednje veličine)
- 100 g badema, usitnjenih nožem na što sitnije
- 100 g zobenog brašna
- 10 datulja
- 4 žlice kakao praha
- 3 žlice agavinog sirupa
- prstohvat himalajske soli
- 2 žlice drobljenog zrna kakaa
Postupak:
Pećnicu sam zagrijala na 180 stupnjeva, a u protvan za kolače stavila papir za pečenje. Batate sam ogulila i narezala na kockice pa dobro skuhala (da se raspadaju). Datulje sam stavila u malo uzavrele vode na par minuta da im kora omekša, pa da je mogu oguliti. Nakon toga sam ih očistila od koštica i narezala na sitno pa s batatom ubacila u blender i miksala dok se ne dobije jednolična kremasta smjesa.
Smjesu sam istresla u posudu pa dodala sve ostale sastojke i dobro promiješala dok nisam dobila jednoličnu smjesu. Smjesu sam potom istresla u protvan na papir za pečenje i stavila u pećnicu na 20 minuta. Kad su bili gotovi izvadila sam ih i prekrila protvan krpom, da se malo navlaže i otpuste s papira te da ih je lakše rezati.
Prava uživancija!
Objavljeno 15.04.2015.