Ponekad, 1-2 puta mjesečno pojedem komad svinjetine. Jednostavno nemam naviku jesti je, a i često mi je presuha pa između nje i nekog drugog crvenog mesa, ona rijetko prevagne i završi na tanjuru.
Jučer sam za ručak napravila komad svinjetine s povrćem i lješnjacima
Evo sastojaka:
- svinjski kotleti
- 2 mrkve
- 2 češnja češnjaka
- 1 srednje velika svježa cikla
- 2 šake rukole
- malo ružmarina
- 2 žlice maslaca
- 1 glavica luka
- 1 žlica aceta balsamica
- 1 šaka lješnjaka
Ogulite ciklu i narežite na kolutove debljine oko pola centimetra pa stavite u slanu vodu da se kuha, oko 20 minuta. Za to vrijeme, luk narežite na što sitnije i pomiješajte s acetom, a češnjak očistite pa ga stisnite s bočnom stranom noža. Grubo nasjeckajte lješnjake.
Kad je cikla kuhana, ocijedite je i dodajte mješavini luka i aceta. Pustite da se marinira barem 10 minuta.
Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte cijele mrkve (ako su manje) ili narezane na trakice, ako su veće. Pustite da se dinstaju 5-6 minuta, dok ne omekšaju i dobiju lagano smeđu boju. Dodajte 1 žlicu maslaca i 150 ml vode pa dinstajte još 6-7 minuta, dok voda ne ispari.
Na drugoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa stavite krmenadle da se peku (prije ih prebrišite papirnatim ručnikom da pokupite vlažnost). Pecite 4-5 minuta sa svake strane. Dodajte ružmarin, češnjak i preostali maslac, uz stalno podlijevanje maslacem i tekućinom koju meso ispušta. Kad je gotovo meso izvadite na dasku za rezanje i ostavite barem 5 minuta, da odleži.
Dok se meso "odmara" u tavu s mrkvom dodajte mariniranu ciklu u luku i lješnjake pa dinstajte oko 2 minute. Oi potrebi dodajte soli i papra. Skinite s vatre pa dodajte rukolu. Meso narežite na sitnije komade pa dodajte i dodajte povrću pa promiješajte i servirajte.
Naoko je komplicirano, ali zapravo - sve je gotovo u pola sata. I jako je sočno i fino!
Objavljeno 02.02.2016.