VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Paella - riža s povrćem i plodovima mora

paella

Želja mi je probati različite nacionalne specijalitete. Kada se govori o nacionalnim specijalitetima onda su to obroci koji imaju neku lokalnu namirnicu, pripremljenu na poseban način i s nekim karakterističnim začinima koji uspijevaju u pojedinim državama. Nacionalna jela su dio nacionalnog identiteta i samosvijesti i često kod pripadnika tih naroda izazivaju osjećaj ponosa.

Kad pomislimo na Španjolsku nekoliko nam jela pada na pamet: tortilje, gazpacho i svakako paella. U popisu nacionalnih jela paella je obilježena kao nacionalno jelo iz područja oko Valencije.

Kako god bilo, radi se o jako ukusnoj kombinaciji riže i plodova mora, a tajna ovog obroka je u šafranu koji mu daje posebnu aromu i boju. Postoje 3 vrste paelle, ona s mesom, ona s morskim plodovima i treća - miješana, koja imam i meso i plodove mora.

Evo kako pripremiti morsku paellu.

Paella - riža s povrćem i plodovima mora

Sastojci:

  • 100 grama riže okruglog zrna
  • 500 g miješanih plodova mora
  • 500 ml pilećeg temeljca (ili vode)
  • 1 rajčica
  • 1 paprika
  • 1 glavica luka
  • 50 g graška
  • 50 ml bijelog vina
  • 1 žličice šafrana
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • sol i papar

U tavi zagrijete maslinovo ulje pa dodate na sitno nasjeckan luk. Kad se luk zacakli i omekša, dodajte mu na sitno nasjeckanu rajčicu, papriku i grašak pa podlijte s malo vina. Kad zakuha, dodajte plodove mora i podlijte s malo temeljca (ili vode). Nakon 10-ak minuta, počnite polako dodavati rižu i podlijevajte i dalje, po potrebi. Riža vam se ne smije prekuhati, već mora ostati malo "al dente".

Pred kraj dodajte ružmarin, sol, papar i šafran koji će dati ovu karakterističnu žutu boju paelle.

Uživajte u ovom španjolskom specijalitetu i hasta la vista ;)

Što mi je sljedeće na redu? Vjerojatno nešto azijsko ;)

Objavljeno 27.01.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija