Ako čitate ove moje blogove, znate da sam veljaču ove godine provela na Tajlandu. Iako sam se tijelom vratila krajem toga mjeseca, glava je u nekim segmentima ostala na Tajlandu. I možda će ostati zauvijek.
Jedna od karakteristika Tajlanda koja me oduševila i u koju sam se zaljubila svakako je tajlandska kuhinja. Jelena i ja smo jele svaki dan, u svakom obroku, nešto novo, tako da možemo u tom periodu što više tradicionalnih tajlandskih obroka isprobati. I svi su mi bili prefini. Svi! Da, čak i oni koji su bili nesnosno ljuti!
Europsku stvarnost često barem mislima zamijenim onom azijskom, prisjećajući se trenutaka provedenih u toj divnoj zemlji. A kad to pojačam i pripremom nekog azijskog obroka, onda sam opet ondje, mislima i nepcem.
Tijekom boravka na sjeveru Tajlanda, isprobale smo između ostaloga i diljem svijeta poznatu salatu od manga. No, da se ne zavarate, ne radi se o desertu, već o obroku koji, kao i sve drugo na Tajlandu - dominira ljutinom!
Ne mogu reći da je ovo što sam napravila u Hrvatskoj identično onome iz Chiang Maija, ali bilo je dovoljno blizu da se prisjetim svega.
Evo sastojaka:
- 1 mango
- 1 češanj češnjaka
- 1 žlica neslanog kikirikija
- 4-5 kozica u ljusci
- 1 čili papričica
- 1 glavica luka, narezana na što sitnije
- 1/2 tikvice, narezane na trakice
- 1/2 limete, ocijeđene
- 2-3 cherry rajčice
- 1,5 žlica azijskog začinskog umaka s okusom ribe
- malo korijandera, za ukras
- 1 žlica vode
- 1 žlica meda
Kikiriki i kozice lagano prepržite na suhoj tavi. Mango narežite na trakice, što tanje pa ga stavite sa strane. Uzmite posudu u kojoj ćete sve moći nekako zbiti (najbolje je ako imate mužar). Ubacite na sitno nasjeckan češnjak, kikiriki, kozice, čili, luk, tikvice, začinski umak i med otopljen u vodi.
Dodajte ocijeđenu limetu i istresite i meso limete koje je ispalo tijekom cijeđenja. Sve polako stišćite nečime čvrstim da se iscijede i sljube sokovi, oko minute.
Potom dodajte cherry rajčice i mango i promiješajte sve. Istresite sve u tanjur i dekorirajte listićima korijandera.
Uživajte u mango salati. Uživajte u okusu Tajlanda. I ako ikako možete, otputujte u tu krasnu zemlju!
Objavljeno 02.06.2017.