Ovo je jedan prošlogodišnji recept koji sam našla u svojoj arhivi, a koji ću opet ponoviti ovih dana. Naravno, možete ga raditi i s bilo kojim drugim voćem, preporučujem da probate sa svježim smokvama, čim stignu. Meni je bio super za doručak, napravila sam više, držala u hladnjaku i svaki dan si odrezala komad za doručak.
Za one koji ne znaju što je tahini... radi se o maslacu (namazu) od sezama. Radi se o pravoj finoj energetskoj bombi - sadrži mnogo masti, pogotovo zdravih nezasićenih te 18% bjelančevina. Uglavnom, ako vam se ne da peći kolače, možete ga jesti samoga (na žlicu), odlično ide u različite umake, mesne i od povrća, mnogi ga dodaju i u preljeve za salate.
Kolač od tahinija i borovnica
- 3 cijela jaja
- 3 bjelanjka
- 2 žlice tahini namaza
- 60 g kokosovog brašna
- 3 žlice meda
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 100 g borovnica
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U posudi izmiješajte jaja, kokosovo brašno, prašak za pecivo i med i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U drugoj posudi umutite bjelanjke dok ne dobijete čvrstu pjenu. Nježno umiješajte pjenu od bjelanjaka u mješavinu s kokosovim brašnom.
U protvan stavite papir za pečenje. Istresite smjesu. Borovnice poslažite po vrhu, a onda odozgora nježno premažite tahini namaz. Ako je pregust, malo ga zagrijte pa će biti rjeđi.
Pecite 20-ak minuta pa temperaturu smanjite na 160 stupnjeva pa pecite još 10 minuta. Gotovo je kad počne poprimati nježnosmeđu boju, i kad je čačkalica suha kad njome probodete biskvit. Možete jesti i toplo ;)
Objavljeno 07.07.2015.