Grčki tzatziki umak mnogima je poznat kao umak koji se koristi u pripremi kebaba ili sličnih istočnjačkih obroka. No, osim u takvoj vrsti obroka, dobar je kao prilog uz komad mesa ili kao osvježavajuća salata. Jednostavno ga je pripremiti, a posebno je zanimljiv u tople ljetne dane kada dobro paše sve hladno i osvježavajuće.
Ako ćete umjesto umaka, tzatziki pripremati kao salatu, količinu jogurta umanjite na 200 ml. Sve ostale sastojke ostavite u navedenim količinama.
- 1 krastavac, oguljen i nariban
- 1/2 žličice soli
- 200 ili 450 ml grčkog tipa jogurta
- 4 češnja češnjaka
- 1/2 ocijeđenog limuna
- 2 žlice svježeg vlasca
- malo svježe metvice, na sitno narezane
- sol, papar
Krastavac ogulite i naribajte pa stavite u posudicu i posolite pa ostavite da stoji 10-ak minuta, da se krastavci omekšaju i puste vodu. Krastavce stavite na tanku krpu ili gazu pa ga dobro ocijedite, da ispustite što više tekućine.
Krastavce potom istresite u posudu pa prelijte jogurtom i dodajte usitnjen češnjak i limunov sok. Potom umiješajte vlasac i metvicu pa posolite i popaprite, po želji. Da se arome sljube, pokrijte ovaj umak i stavite u hladnjak na 3-4 sata, da se ohladi.
Objavljeno 30.06.2017.