Goveđe mesne okruglice, začinjene aromatičnim muškatnim oraščićem i pimentom, u gustom umaku, servirane s umakom od brusnice. Zdravija verzija IKEA švedskih mesnih okruglica.
- 500g mljevenog goveđeg mesa
- 2 jušne žlice kruših mrvica
- 1/2 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice mljevenog pimenta
- 1 žumanjak
- sol i papar prema ukusu
- 2 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 jušne žlice integralnog brašna
- 2 šalice goveđeg temeljca
- 1 šalica sušenih brusnica
- 1 jušna žlica meda ili agava sirupa
- 1 jušna žlica svježeg limunovog soka
U dublju posudu stavite mljeveno goveđe meso. Dodajte krušne mrvice i začine, sol i papar prema ukusu. Dobro promješjte drvenom kuhačom ili rukama. Umutite žumanjak i dodajte ga smjesi. Dobro promješajte. Pustite da smjesa odstoji 10 minuta.
Rukama izradite okruglice, umočite jednu stranu okruglice u integralno brašno i posložite ih na tacnu.
Zagrijte maslinovo ulje u većoj teflon tavi. Prepržite okruglice 5-8 minuta na srednje jakoj vatri, preokrećući ih, dok se ne zarumene sa svih strana. Izvadite okruglice na tanjur. Stavite sa strane.
U tavu dodajte brašno i minutu ga prepržite. Polako dolijevajte goveđi temeljac, mješajući pjenjačom pazeći da ne nastanu grudice. Smanjite vatru na najmanje i pustite neka se umak zgusne, 1-2 minute.
Vratite okruglice u tavu u umak, lagano promiješajte. Kuhajte još 8-10 minuta na laganoj vatri.
Servirajte toplo uz pire od krumpira i sosom od brusnice.
Namočite brusnice u toploj vodi i pustite neka odstoje 15 minuta. Ocijedite brusnice. Vodu u kojoj su stajale brusnice sačuvajte.
Polovicu brusnica prebacite u blender, dodajte 2-3 jušne žlice vode u kojoj su stajale brusnice, te dobro izmiksajte.
Ostatak brusnica stavite u dublji lončić ili posudu za kuhanje umaka, dodajte med ili sirup i ocijeđeni limun, te izmiksane brusnice. Kuhajte 10 minuta, mješajući povremeno, dok se tekućina ne reducira, a sos fino ukuha.
Izvor: Natalie’s Food & Health
Objavljeno 25.07.2017.