Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Zamislite da neke vam omiljene slastice možete jesti bez ikakve grižnje savjesti? Da, i to je moguće!
Naime, u želji da približe najdraže slastice i osobama koje paze na unos nutrijenata, osmišljene su različite varijacije pojedinih prehrambenih artikala koje su u skladu s pojedinim načinima prehrane. Danas s vama dijelimo 3 recepta: LCHF mađaricu po receptu našeg forumaša Goranchera, zdravi cheesecake s jagodama s potpisom Jedozovnog dua i LCHF orehnjača.
LCHF mađarica
„Otkako znam za sebe, mađarica mi je bila jedan od najdražih kolača i neizostavan dio arsenala koji je pratio svaki blagdan i rođendan. Tijesto puno škroba, krema puna šećera i margarina, po svim karakteristikama sušta suprotnost LCHF prehrane i odličan recept za debljanje i upalne procese. Jednu subotu sam uhvatio malo vremena za alkemiju u kuhinji, i rezultat je dobio pozitivne ocjene i kod ukućana i kod gostiju, čak i onih koji bojkotiraju moje kreacije“, ističe Goranchero.
Sastojci za tijesto:
- 225 g maslac
- 225 g micelarni kazein, okus vanilija
- 100 ml vode
Sastojci za kremu:
- 250 g mascarpone
- 400 ml slatko vrhnje
- instant želatina fix
- 70 g čokolade 85%+ ili 100% kakao mase
- ekstrakt vanilije i/ili ruma po želji i ukusu
- stevija ili sličnog sladila po želji i ukusu
Sastojci za glazuru:
- 30 g čokolade 85%+ ili 100% kakao mase
- 25 g maslaca
- stevie ili sličnog sladila po želji i ukusu
Priprema:
Tijesto:
Izvaditi maslac iz frižidera da se dobro opusti, ili ga ubaciti malo u toplu vodu, no nikako rastopiti, čisto da smekša da se može dobro miksati.
U zdjelu za miksanje ubaciti maslac, kazein i dodati 100ml tople vode, te sve smiksati u jednoličnu masu.
Masu podijeliti na 4 dijela, te izvaljati između dva masna papira u podjednake kore, te ih ubaciti u hladnjak da se stvrdnu. Ja sam od ove mase dobio 4 kore dimenzije 15x27cm. Možda bi se dalo izvući i 5 tanjih i većih kora, no ja sam više za ideje a ne za izvođenje, tako da, tko je pravio, super je napravio.
Krema:
Dok se kore hlade i stvrdnjavaju, vrijeme je za kremu. Rastopite 70g čokolade na pari i umiješajte u mascarpone, zajedno sa sladilom, rumom i vanilijom. U posudu za miksanje ubacite slatko vrhnje i istucite do čvrstih vrhova uz dodavanje instant želatine fix. Kad ste istukli vrhnje, umiješajte ga lagano u mascarpone žlicom ili kuhačom.
Skinite masni papir s kore, nanesite trećinu fila, pa onda skinite masni papir sa sljedeće kore, nabacite na kremu, skinite masni papir, pa kremu, i tako dok ne potrošite sve kore i kremu.
Glazura:
Na pari rastopite 30 g čokolade i 25 g maslaca te dodajte sladila po želji, ostavite glazuru da se malo ohladi pa nanesite na kolač. Ubacite sve u frižider barem na sat vremena da se stisne i spoji.
Zdravi cheesecake s jagodama
Sastojci za podlogu:
- 250 g zobenih pahuljica (ili kuhana zobena kaša) - dio zobenih pahuljica možete zamijeniti mljevenim orašastim plodovima
- 100 g posnog sira (ili 150 ml mlijeka)
- tekuće sladilo (u količini koja zamjenjuje oko 70-100g šećera)
- cimet
Sastojci za kremu:
- 500 g posnog sira
- sok 1 limuna
- malo arome vanilije ili prave vanilije ako imate (unutrašnjost jedne mahune)
- sladilo tipa Stevija (u količini koja zamjenjuje 100g šećera)
- 4 jaja
Postupak:
Smrvljene zobene pahuljice pomiješajte s cimetom i zobenim vrhnjem, dodajte malo sladila. Utisnite u kalup i pecite 7-10 min na 175 stupnjeva. Izvadite kalup van, da se malo rashladi dok miksate kremu.
Smiksajte kremu tako da dobro izmiksate posni sir i sladilo, dodate limun, a zatim jedno po jedno jaje. Kremu izlijte na protvan i pecite 15 min na 175C, a onda toplinu smanjite na 160 i pecite još 10-ak minuta.
Kad se rashladi, po površini poslažite jagode.
LCHF orehnjača
Orehnjača je tradicionalni hrvatski specijalitet koji se priprema od dizanog tijesta s nadjevom od mljevenih oraha. No, pšenično brašno i veće količine bijelog šećera čine ga namirnicom koja nije dobrodošla na tanjure onih koji izbjegavaju ove namirnice, kako zbog dijete, tako i zbog zdravlja. Pred vama je LCHF orehnjača koja će zadovoljiti stroge kriterije mnogih i naći svoje mjesto na blagdanskim tanjurima.
Sastojci za podlogu:
- 200 g mljevenog lana
- 3 velike žlice psylliuma
- 200 g mladog sira (skute)
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- naribana korica 1 limuna
- 70 g masla (ghee)
- 1 žlica masti
- 1 žlica sukrina (eritrit)
- 2 dcl slatkog vrhnja
Priprema:
Umutite mikserom sve sastojke i zamotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak na najmanje 1 sat. Tijesto razvaljajte između dva masna papira.
Sastojci za kremu:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 6 kockica tamne čokolade
- 2 žlice maslaca
- 250 g mljevenih oraha
- naribana korica naranče
- 2 žlice ruma, malo cimeta i vanilije
Postupak:
2 dcl. slatkog vrhnja zagrijte pa u njemu otopite 6 kockica tamne čokolade i 2 žlice maslaca. U to ubacite 250 g mljevenih oraha, naribanu koricu jedne naranče, 2 žlice ruma, malo cimeta i vanilije. Po želji možete dodati malo stevije.
Premažite tijesto kremom.
Uz pomoć papira zarolajte. Svaku štrucu premažite žumanjkom i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 220 stupnjeva oko 15 min (ovisi o pećnici, pratite da ne potamni) pa smanjite na 170 i pecite još 35 min. Ugasite i ostavite u pećnici da se ohladi.
Autorica: Duška Siriščević
Izvor: Facebook grupa LCHF sljedbenici
Dobar tek i uživajte!
Objavljeno 16.10.2015.