VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

3 slane ideje za ukusan obrok: Lazanje od batata bez tijesta, kukuruzni "kruh" i tavica s rajčicom i jajima i snack s namazom od avokada i jajetom

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tri jako ukusna, a jednostavna recepta za pripremu ukusnih slanih obroka. Uživajte u lazanjama od batata bez tijesta, kukuruznom "kruhu" i tavici s rajčicom i jajima i snacku s namazom od avokada i jajetom. 

Potpuno smo sigurni da će vam se sve troje svidjeti!

Lazanje od batata bez tijesta

Jedna vrlo zanimljiva, zdravija verzija omiljenih nam “lazanja”. Umjesto tijesta koristili smo ploškice batata, a umjesto kaloričnog bešamel umaka, napravili smo zdraviji umak od indijskog oraščića - zdravije, a podjednako ukusno.

Sve smo oplemenili aromatičnim pestom od bosiljka koji je od lazanja učinio jedno prekrasno mediteransko jelo puno neobičnih i fantastičnih okusa.

Pogledajte video:

Sastojci (za kalup 25x20 cm):

Mesni umak:

  • 1 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1  luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 g mljevene puretine
  • Malo sušenog bosiljka ili origana
  • 600 g dmBio rajčice u limenci
  • 4 žlice dmBio umak od rajčica sa začinima
  • 150 ml povrtnog temeljca skuhanog od dmBio kocke za juhu povrtne
  • 1 žličica dmBio aceta balsamica di Modena

Ostalo:

  • Oko 500 g (2 veća) narančasta batata
  • 1 staklenka (250 g) dmBio paste od indijskog oraščića
  • 200 ml dmBio soja kreme za kuhanje
  • 1 staklenka dmBio organic pesta basilica

Priprema:

  1. Mesni umak pripremite tako da u većoj ugrijanoj tavi na malo maslinovog ulja propirjate sjeckani luk i češnjak.
  2. Dodajte meso i pržite dok ne posmeđi. Umiješajte sušeni bosiljak i origano.
  3. Dodajte rajčicu u limenci, umak od rajčice, temeljac i aceto balsamico. Začinite po ukusu solju i paprom. Umak kuhati oko 25-30 minuta na umjerenoj do laganoj vatri (da lagano krčka), dok ne omekša i zgusne se.
  4. Batat operite, ogulite i narežite na tanke ploške.
  5. Za umak od indijskog oraščića u manjoj zdjelici pomiješajte pastu od indijskog oraščića i sojinu kremu za kuhanje, da dobijete gusti umak poput bešamel umaka.
  6. Lagano maslinovim uljem namastite kalup za lazanje. ? mesnog umaka raširite po dnu, zatim stavite red ploškica batata (koristeći oko polovicu pripremljenog batata). Preko toga rasporedite polovicu “bešamela” i poškropite s pola količine pesto umaka.
  7. Zatim ponovno rasporedite ? mesnog umaka i ostatak batata te “bešamela”. Na kraju stavite ostatak mesa, te ostatak pesta.
  8. Peći na 190°C oko 30-40 minuta. Ukoliko je potrebno, pred kraj pečenja pokrijte aluminijskom folijom da lazanje ne potamne previše. Pečene lazanje ohladite 15-tak minuta pa navalite! Dobar tek.

lazanje

Kukuruzni “kruh” i tavica s rajčicom i jajima

Genijalno jelo koje nudimo kao prijedlog za vikend doručak ili ručak, a odiše tradicijom i rustikalnošću - ali sve, naravno, na naše zdraviji način. Napravili smo nešto kao kukuruzni kruh, ali od pirovog brašna i palente, naša pojednostavljena i vrlo ukusna verzija s čilijem i sirom.

“Kruh” će u ovom jelu služiti kao prilog za umakanje finog umaka koje će u tavici pustiti pirjane paprike i rajčice, koje smo pripremili uz dodatak luka, pureće šunke i jaja! Znamo da ćete uživati i ovom jelu, mi svakako jesmo!

Pogledajte video:

Sastojci:

Za “kruh”:

  • 200 g dmBio integralno brašno od pira
  • 150 g dmBio palente
  • 2 žličice dmBio praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 čili
  • 2 žlice ribanog cheddar sira
  • 40 g dmBio ghee maslaca
  • Oko 150 ml dmBio trajnog mlijeka

Za tavicu:

  • 1 žlica dmBio maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 100 g pureće salame
  • 1 crvena paprika
  • 1  kom dmBio rajčice u limenci
  • 2 jaja
  • Svježi vlasac, sol, papar

Priprema:

  1. Prvo napraviti kruh. U zdjeli pomiješati brašno od pira, palentu, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli istući jaja, sjeckani čili i  ribani sir, mlijeko i otopljeni ghee maslac, pa umiješati u suhe sastojke. Sve dobro izmiješati u gustu smjesu, a ako je baš jako pregusto, dodati još žlicu-dvije mlijeka.
  2. Uliti u kalup veličine 25x16 cm obložen papirom i peći u pećnici ugrijanoj na 200°C oko 25-30 minuta. Ohladiti.
  3. U tavici ugrijati maslinovo ulje pa popržiti sjeckani luk oko 5 minuta. Dodati sjeckanu pureću šunku pa pržiti par minuta da postane zlaćana. Umiješati i sjeckanu crvenu papriku i rajčice iz limenke. Kuhati oko 15 minuta, dok paprike ne omekšaju i umak se malo ne zgusne. Začiniti.
  4. U tavici napraviti 2 male rupice (razmaknuti sadržaj tavice). U te rupice razbiti jaja te poklopiti posudu i na sasvim laganoj vatri peći dok se jaja ne stisnu, bez miješanja.
  5. Jaja posoliti i sve posuti vlascem, te poslužiti odmah s pripremljenim kukuruznim “kruhom” rezanim na kocke.

kukuruzni kruh

Snack s namazom od avokada i jajetom

Uvijek nam nekako fali ideja za međuobroke, zar ne? Osobito one slane. Pred vama je spas u takvim situacijama kad fali ideje, a zove se kukurzni snack s namazom od avokada i jajetom.

Ovisno o količini koju pojedete, ovaj obrok podjednako dobro može poslužiti i kao doručak ili večera. Preporuka su do 3 snacka za doručak/večeru, ili 1 snack, ako se radi o međuobroku.

I držimo fige da u dućanima iz prve nađete lijepi zreli avokado jer vam za ovaj recept on ne smije biti tvrd (u tom slučaju se neće dati lijepo izdrobiti u namaz).

Pogledajte video:

Sastojci (za 1-2 osobe):

  • 2-3 kom dmBio snacka od kukuruza natur
  • 1 avokado
  • 1 žličica dmBio vegetarijanskog namaza (opcionalno)
  • 1 žličica dmBio soka od limuna
  • 1 žlica grčkog jogurta
  • 2 jaja
  • Ljuskice čilija
  • Sol, papar
  • Svježi korijander

Priprema:

  1. Avokado očistiti te meso izdrobiti vilicom da bude poput namaza. Dodati limunov sok, vegetarijanski namaz i grčki jogurt, pa začiniti čilijem, te solju i paprom po ukusu.
  2. Jaja staviti kuhati u mlaku vodu. Ovisno o tvrdoći jajeta koju preferirate, nakon što voda zakipi kuhajte 4-5 minuta za meko kuhano jaje, te 8-10 minuta za tvrdo kuhano jaje. Jaja odmah ohladiti pod mlazom hladne vode, te oljuštiti.
  3. Namaz od avokada staviti na snack od kukuruza te povrh svega poslužiti prepolovljeno kuhano jaje. Posuti s još malo čilijevih ljuskica i svježim korijanderom.

namaz

Sve dmBio namirnice iz recepata kupite u DM trgovinama.

Objavljeno 31.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!