Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Problemi sa štitnjačom su vrlo česti, a karakteriziraju ih ubrzan ili usporen rad ove žlijezde. Prema razmjeru problema, liječnik će propisati potrebnu terapiju, ali najčešće, nažalost, liječnički savjeti ne uključuju savjete i preporuke vezne uz promjene prehrambenih navika i važnost usklađivanja načina na koji se osoba hrani s ovim zdravstvenim poteškoćama.
U slučaju hipotireoze, odnosno smanjenog ili usporenog rada štitnjače, simptomi su umor, depresija, konstipacija (zatvor) pa pojedine namirnice mogu pomoći u aktivaciji i pojačavanju rada štitnjače čime bi se i smanjili simptomi koji pokazuju da je njezin rad nepravilan.
Štitnjača je odgovorna za proizvodnju hormona koji reguliraju raspoloženje, metabolizam, razine energije i tjelesnu temperaturu, rad srca i krvni tlak.
Što nutricionisti savjetuju da je dobro uključiti u prehranu u slučaju poteškoća s usporenim radom štitnjače?
Kupusasto povrće
Priča oko problema sa štitnjačom i kupusastim povrćem je malo složenije prirode. Naime, ovo povrće sadrži glukozinolate koji mogu utjecati na proizvodnju hormona štitnjače, no do toga može doći samo u slučaju unosa jako velike količine ovog povrća (primjer žene koja je svakodnevno unosila više od kilograma kineskog kupusa).
Osim toga, kuhanjem ove vrste povrća iz njega će se otpustiti enzimi koji su povezani s glukozinolatima pa je problem oko ovog povrća tim postupkom riješen.
Riba
Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u ribi, a pogotovo u masnijim ribama poput divljeg lososa, tune ili sardina izvrstan su odabir. Naime, neregulirana hipotireoza može povećati rizik od srčanih bolesti zbog povišene razine LDL ili „lošeg“ kolesterola. Osim toga, riba je jako dobar izvor selena čije su najveće koncentracije upravo u štitnjači. Također, selen pomaže u smanjenju upalnih procesa.
Brazilski oraščići
Brazilski oraščići su izvrstan izvor selena koji je neophodan za konverziju tiroksina u njegovu aktivnu formu, u T3. Selen je potreban za proizvodnju glutationa koji pomaže u smanjenju razina tiroidnih antitijela.
Samo 2-3 brazilska oraščića na dan su dovoljna za zadovoljiti preporučene dnevne doze selena. Jedan brazilski oraščić sadrži 96 mikrograma selena, što je gotovo dvostruko od dnevno preporučenih 55 mikrograma. Dnevni limit od 400 mikrograma ne bi trebalo prelaziti jer selen u povećanim dozama može utjecati na gubitak kose, promjene u boji noktiju, zadah, pa čak i poremećaje u radu srca.
Morske biljke
Morske biljke su bogate jodom. Jod se veže na tirozin (aminokiselinu) i tako nastaje tiroksin. Ako u tijelu nema dovoljnih količina joda, on postaje ograničavajući faktor u proizvodnji tireoidnih hormona i funkcija štitne žlijezde bit će ugrožena i ograničena.
Osim toga, morske biljke su bogate vlaknima, kalcijem i vitaminima A, B, C, E i K.
Jaja
Jedno veliko jaje sadrži 16% joda i 20% selena potrebnih u preporučenom dnevnom unosu, po čemu se jaja može nazvati superhranom. Budući da se većina vrijednosti jaja nalazi u žumanjcima, svakako je preporučljivo jesti cijela jaja, a ne samo bjelanjke.
Piletina i govedina
Cink je još jedan nutrijent koji je izrazito bitan u normalnom funkcioniranju štitnjače. Manjak cinka u organizmu može izazvati hipotireozu. Jednako, i obrnut proces je moguć: osobe s hipotireozom mogu razviti i manjak cinka u organizmu jer hormoni štitne žlijezde utječu na apsorpciju ovog minerala. Negativni aspekti ovog stanja očituju se u slabljenju kose i razvoju alopecije, autoimunog stanja koje napada folikule kose i izaziva opadanje kose.
Meso je izvrstan izvor cinka, posebno piletina i govedina koje svakako treba imati na popisu namirnica koje se redovito konzumiraju.
Klorofil
Klorofil nalazimo u pšeničnoj travi ili zelenoj magmi. Klorofil pomaže u podizanju razine energije te u izbacivanju teških metala iz organizma, a koji mogu utjecati na rad štitnjače.
Maca
Maca pomaže uravnotežiti hipotalamus i hipofizu, koji oslobađaju TRH (hormon koji oslobađa štitnjača) i TSH. Ovi hormoni reguliraju razine tiroksina. Maca također sadrži cink, vitamin B i željezo, koji su svi potrebni za optimalnu proizvodnju štitnjače.
Mliječni proizvodi
Postoji povezanost između manjka vitamina D i Hashimotove bolesti, najčešćeg uzroka hipotireoze. Mlijeko ne samo da je bogato vitaminom D, već ima i značajne količine kalcija, proteina i jodi. Također, malomasni ili grčki jogurt su izvrstan izvor joda, pa ih svakako treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Grahorice
Grahorice su izvrstan izvor održive energije, što može pomoći u slučajevima hipotireoze kojoj je upravo umor i iscrpljenost jedan od simptoma. Grahorice sadrže proteine, antioksidanse, složene ugljikohidrate i puno vitamina i minerala. Također, ove namirnice su bogate vlaknima što pomaže osobama koje boluju od zatvora, također jednog od simptoma hipotireoze.
Preporučene doze vlakana dnevno su od 20 do 35 grama i nije potrebno uzimate veće količine od toga.
Bobičasto voće
Dobra prehrana za osobe koje boluju od poremećaja u radu štitnjače nije samo ona bogata jodom, selenom i vitaminom D. Bitno je imati prehranu bogatu antioksidansima jer je upravo u slučajevima hipotireoze zabilježen visok stupanj slobodnih radikala.
Bobičasto voće je bogato antioksidansima, a najbolji izbor su divlje jagode, kupine, goji bobice i brusnice.
Namirnice po nutrijentima
Dakle, ako razdijelimo prema nutrijentima koji su potrebni za normalan rad štitnjače, namirnice koje redovito treba unositi su sljedeće:
Jod
Primarni izvor:
- Morsko povrće: kelp, nori, kombu, dulsa, arame, wakame, hijiki
- Plodovi mora: kolja, školjke, losos, škampi, kamenice, sardine
- Jodizirana morska sol
Sekundarni izvori:
- Jaja, špinat, češnjak, šparoge, blitva, gljive, tikva, sjemenke sezama, grah
Selen
- Tuna, gljive, govedina, sjemenke suncokreta, brazilski oraščići, organsko meso, kolja
Cink
- Govedina, puretina, janjetina, svježe kamenice, sardine, orasi, sjemenke suncokreta, brazilski oraščići, pekani, bademi, grašak, korijen đumbira, cjelovite žitarice, javorov sirup
Bakar
- Meso škampa, kamenice, jastog, govedina, orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, grah (bijeli grah, slanutak, soja), shiitake gljive, ječam, rajčica, tamna čokolada
Željezo
- Organsko meso, kamenice, školjke, špinat, leća, bijeli grah, sjemenke bundeve
Vitamin A (beta-karoten)
- Brokula, šparoge, salata, kelj, mrkva, špinat, slatki krumpir, jetra, tikva, bundeva, dinja
Vitamin C
- Brokula, prokulice, cvjetača, zeleno povrće (senf, kelj, kelj, repa), peršin, paprike (čili, slatke), jagode, guava, papaja, citrusi, kivi
Vitamin E
- Kikiriki, bademi, sjemenke suncokreta, grah, šparoge, lisnato zeleno povrće, cjelovite žitarice, jetra
Vitamin B2 (riboflavin)
- Žumanjci od jajeta, organsko meso, divlja riža, klice pšenice, pivski kvasac, gljive, bademi
Vitamin B3 (niacin)
- Perad (bijelo meso), kikiriki (s kožom), pšenične mekinje, rižine mekinje, jetra, pivski kvasac
Vitamin B6 (piroksidin)
- Ribe (tuna, pastrva, losos), jetra, banane, smeđa riža, pšenične klice, sjemenke suncokreta, orasi, grahorice
Objavljeno 04.11.2021.