Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Imunološki sustav je obrambeni mehanizam našega tijela. Čine ga razne stanice koje nastaju u koštanoj srži poput T i B stanica, makrofaga i dendritičkih stanica. Uloga imunološkog sustava je eliminacija mikroorganizama koji su napali naše tijelo kao i stanica raka koje su nastale mutacijama.
Rezultat imunološke reakcije je stanična smrt. Kod kroničnih upalnih bolesti može doći do pretjeranog uništavanja ciljnih stanica i mogu se razviti autoimune bolesti. Ukratko, kod loše regulacija obrambenog sustava imunološke stanice napadaju i zdrave stanice, uništavaju tkiva i organe te se razvijaju autoimune bolesti.
Autoimune bolesti se smatraju rezultatom genetičkih predispozicija i okolišnih faktora. Neke od čestih autoimunih bolesti uključuju probleme sa štitnjačom (Hashimoto), reumatoidni artritis, dijabetes, multiplu sklerozu, psorijazu, celijakiju, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i slično.
Povezanost prehrane i autoimunih bolesti
Kolonizacija probavnog sustava počinje rođenjem. Sastav crijevnog mikrobioma ovisi o načinu poroda (vaginalni ili carski), načinu prehrane (dojenje ili nadomjesna formula) te prehranom u prvih par godina života, upotrebom antibiotika i slično. Nakon toga se uglavnom uspostavlja relativno stabilna mikrobiota koja je ipak podložna promjenama uslijed sustavnih promjena u prehrani ili dugotrajnog korištenja lijekova.
Osim probavne uloge, crijevna mikrobiota ima direktnu komunikaciju sa stanicama domaćina te ujedno i stanicama imunološkog sustava. Mnoge autoimune bolesti su povezane s promjenama sastava crijevne mikrobiote. Ipak, još se uvijek ne zna točan mehanizam djelovanja. Međutim, s obzirom da način života i prehrana utječu na sastav mikrobiote, a ona pak utječe na imunološki odgovor ne možemo zanemariti činjenicu da prehranom možemo utjecati na tijek autoimunih bolesti.
Autoimune bolesti nisu izlječive, ali se mogu staviti u dugotrajnu remisiju. Nemojte očekivati da ćete sve moći riješiti prehranom, ali si možete pomoći da se osjećate bolje, da smanjite terapiju, usporite napredak bolesti. Iako su povezanost hrane i autoimunih bolesti većinom u fazama istraživanja, na vama je da odlučite hoćete li si probati pomoći i promjenom načina prehrane.
Autoimuni protokol
Autoimuni protokol (AIP) je eliminacijska dijeta koja se bazira na Paleo principu. Iz prehrane se izbacuju svi potencijalni alergeni i hrana koja bi mogla imati negativan utjecaj na naše zdravlje. Nakon određenog perioda slijedi reintrodukcija, gdje se namirnice ponovno uvode i prati se naše zdravlje i odgovor tijela.
To je jedan od načina kako odrediti intoleranciju tj. osjetljivost na pojedine namirnice. Treba napomenuti da AIP nije trajan protokol, već je cilj upoznati svoje tijelo i kako reagira na pojedinu hranu, te birati onu hranu koja nam pomaže i od koje se bolje osjećamo, a izbjegavati onu koja nam ne odgovara.
Kako djeluje AIP?
Bira se nutritivno bogata hrana (puna vitamina, minerala, antioksidanata, vlakana) koja promiče zdravlje i nadoknađuje eventualne nedostatke pojedinih nutrijenata. Takva hrana utječe i na crijevnu mikrobiotu. Zdrava mikrobiota znači dobar imunološki sustav. Liječi propusna crijeva (stanje kada mikrobiota ne odrađuje svoju ulogu te nastaju ’rupice’ u crijevima kroz koje prolaze i tvari koje ne bi smjele proći) i tako regulira upalne procese.
Eliminacija
Što jesti:
- meso – ako je moguće birati organsko ili poznatog porijekla od pašnih životinja. Dozvoljeni su iznutrice (srce, bubrezi, jetrica, jezik), govedina, piletina, janjetina, ovčetina, svinjetina, puretina, divljač.
- ribe i školjke – barem nekoliko puta tjedno. Dozvoljeni su inćuni, morski pas, oslić, škombri, orada, brancin, sardina, losos, tuna i sva lokalna riba u ponudi. Također, dozvoljeni su kamenice, dagnje, rakovi, škampi, hobotnice i lignje
- povrće – čim više tim bolje. Birajte povrće u raznolikim bojama (zeleno, crveno, žuto, narančasto, bijelo). Kombinirajte lisnato povrće i cvjetasto (brokula, cvjetača, kelj). Primjereno je korjenasto povrće: cikla, mrkva, tikvica, buča, batat, kasava i tapioka te ostalo povrće kao što su rikola, endivija, puterica, kelj, špinat, maslačak, radič, zelenilo mrkve i cikle, brokula, cvjetača i kupus. Od ostaloga povrća dozvoljeni su šparoge, artičoke, celer i krastavci. Također, dozvoljene su lukovice češnjak, luk i mladi luk te alge nori, kombu i wakame.
- začinsko bilje
- kvalitetne masnoće – one prirodno prisutne u mesu te ekstradjevičansko maslinovo ulje, avokadovo ulje, kokosovo ulje.
- voće – u umjerenim količinama. Dozvoljeno je bobičasto voće: borovnice, maline, kupine, ribiz, jagode i trešnje; citrusi: mandarine, klementine, naranče, limun i limeta te voće koje sadrži masti: masline, kokos i avokado. Od ostalog voća dozvoljeni su jabuke, banane, marelice, šljive, smokve, datulje, dinje, kivi, mango, nektarine, papaja, kruške, ananas, nar i lubenice.
- fermentirana hrana – fermentirano povrće (npr. kiseli kupus), vodeni kefir, kefir od kokosovog mlijeka.
Što izbaciti:
- žitarice i pseudožitarice – ječam, kukuruz, proso, zob, riža, raž, spelta, tritikala, pšenica te amarant, heljda i kvinoja
- mahunarke – grah, grašak, leća, slanutak soja (tempeh, tofu, sojini izolati i ostali sojini proizvodi)
- mliječne proizvode i jaja –maslac, kajmak, mileram, ghee, tvrdi sirevi, svježi sir, sirni namazi, vrhnje (kiselo, za kuhanje, za šlag), mlijeko, kefir, jogurt i whey proteini
- rafinirana ulja i šećer - ulje uljane repice, kukuruzno ulje, suncokretovo ulje, palmino ulje, kikiriki ulje
- orašaste plodove - bademi, brazilski orasi, orasi, indijski oraščić, lješnjaci, pistacija, chia, lanene sjemenke, sezam, bučine sjemenke, brašna, maslaci i ulja proizvedeni od orašastih plodova i sjemenki
- sjemenke – kava, kakao
- ponoćnice – krumpir, rajčica, patlidžan, slatka i ljuta paprika, kajenska paprika, goji bobice
- hranu koja je često kontaminirana glutenom u procesu proizvodnje
- alkohol - pivo, vino (može se koristit za kuhanje) i žestice.
- sladila – agavin sirup, javorov sirup, karamela, fruktoza, maltodekstrin, voćni nektar, voćni koncentrati i sladila (sorbitol, manitol, ksilitol, aspartam, eritrol, stevia)
- prehrambene aditive i konzervanse: bojila, emulgatori, hidrogenizirana biljna ulja i kvasac
- začine dobivene iz sjemenki: anis, kim, korijander, senf, muškatni oraščić
Reintrodukcija
Kada krenuti s reintrodukcijom? Koliko ćete biti na protokolu ovisi o vama i reakcijama vašeg tijela na promjene. Idealno bi bilo da s reintrodukcijom krenete onda kad se počnete osjećati odlično. Ali, kako je AIP jako zahtjevan i pun restrikcija, možete nakon cca mjesec dana probati uvoditi namirnicu po namirnicu.
Uvodite jednu namirnicu svakih 5-7 dana. Svaku namirnicu konzumirajte 2-3 puta u jednom danu, i onda ponovno par dana pauza. Unesite je u maloj količini (pola žličica), pričekajte 15 minuta za reakcije i onda ponovite još dva puta.
Nakon nekoliko sati pojedite normalnu količinu te namirnice. Sljedećih 5 do 7 dana pratite reakcije tijela. Simptomi koji pokazuju da vam pojedina namirnica ne odgovara uključuju:
- pogoršanje simptoma bolesti,
- gastrointestinalne smetnje – bolovi u trbuhu, mučnina, konstipacija, dijareja, plinovi, nadutost,
- umor, pad energije, pospanost,
- nesanica, ili teško buđenje ujutro (osjećaj kao da se niste dovoljno naspavali),
- glavobolje, vrtoglavice,
- kihanje, crvenilo u očima, nadražen nos, hunjavica,
- svrbež očiju i usta,
- bolovi u zglobovima, mišićima, ligamentima,
- promjene na koži – osip, akne, suha koža, crvenilo, suha kosa ili nokti,
- promjene u raspoloženju, pad raspoloženja, anksioznost.
Pripremite se
Prije nego krenete s autoimunim protokolom trebate se pripremiti. I psihički i fizički. Ako niste nikad eksperimentirali s prehranom, protokol će vas dosta zaokupiti.
Za početak se dobro upoznajte s namirnicama. Većina voća, povrća i mesa je dozvoljena. Sva procesirana hrana je zabranjena. Ljudi znaju biti gladni u početku. Ta glad nije radi restrikcija koji protokol nosi, već radi manjka ideja. Ne trebate biti gladni, ne postoje kalorijska ograničenja.
Ako se dobro pripremite izbjeći ćete nervozu. S druge strane, nemojte gledati na protokol kao na prehranu punu restrikcija, već kao priliku da upoznate puno namirnica koje inače rijetko konzumirate, pogotovo povrća. Također, ne morate izbaciti sve, izbacite namirnice za koje sumnjate da vam smetaju, ja sam npr. pustila kavu (1 – 2 šalice dnevno) i papar i začine.
I također, AIP nije trajan. Niste na njemu doživotno. Cilj je protokola da upoznate svoje tijelo i kako reagira na hranu. Kad ste spremni krenite s reintrodukcijom, pratite se. Ako ne možete izdržati, uzmite jednu namirnicu i uvedite ju kroz reintrodukciju. Dakle, non-stop jedete jaja inače, i nikad niste primijetili da vam smetaju. To vam je glavni doručak.
Uzmite prvo kuhani žumanjak i probajte ga na način na koji je napisano. Nakon 5 dana, probajte isto s bjelanjkom. Ako je sve u redu, uvedite jaje i olakšajte si posao. Ovdje nema brljavljenja, ako nešto malo jedete malo ne, nećete dobiti točnu informaciju o toj namirnici.
Primjer jelovnika
Doručak
Polpete s povrćem
Sastojci: mljeveno meso, začini (peršin, sol, bijeli luk, češnjak), blitva, ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema: Mljeveno meso pomiješajte sa začinima i isjeckanim lukom. Oblikujte polpete i ispecite na vrućem ulju. Blitvu operite i lagano obarite na ulju. Začinite s malo maslinovog ulja, soli i češnjakom.
Voćna salata
Sastojci: banana, bobičasto voće, cimet, kokos brašno
Priprema: Bananu stisnite s vilicom promiješajte s kokos brašnom. Dodajte bobičasto voće i malo cimeta.
Narančasti smoothie
Sastojci: banana, mrkva, jabuka, kokosovo ulje, kokosovo mlijeko, cimet
Priprema: sve sastojke ubacite u blender i dobro smiksajte. Kokosov ulje i mlijeko sadrže dosta masti, tako da će vam ovakav smoothie držati dugo sitim.
Međuobrok
Losos salata
Sastojci: dimljeni losos, rikola, zelena salata, ekstradjevičansko maslinovo ulje, sol, sok od limuna, vlasac
Priprema: sve sastojke natrgajte na sitnije komade i začinite s maslinovim ulje i limunovim sokom te dodajte sol i vlasac.
Štapići batata s jetrenom paštetom
Sastojci: batat, pileća jetrica, začini (sol, origano, bosiljak), poriluk, češnjak, ekstradjevičansko maslinovo ulje
Priprema: Batat narežite na štapiće i popecite na masnom papiru. Na malo ulja prodinstajte poriluk i češnjak te dodajte jetricu i začinite. Kad je jetra pečena, sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete kremastu paštetu. Po potrebi možete dodati još malo ulja. Poslužite uz štapiće od batata.
Keksići od kokosa
Sastojci: jako zrela banana (smeđa), kokosovo brašno, vanilija
Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte. Možete po potrebi dodati i kokosovog ulja. U žlicu stisnite i oblikujte keksiće te ih specite na papiru za pečenje.
Ručak
Juha i pire od brokule s pečenim lososom
Sastojci: brokula, bijeli luk, češnjak, peršin, kurkuma, sol, ekstradjevičansko maslinovo ulje, svježi odrezak od lososa
Priprema: Juha - Na malo maslinovog ulja prodinstajte glavicu luka i dodajte usitnjeni češnjak. Dodajte žličicu kurkume i ostale začine te 1 l vode. Kad voda zavre dodajte nasjeckanu brokulu i kuhajte 20ak minuta.
Pire - Brokulu skuhanu na pari ubacite u blender i miksajte dok ne postane kremasta. Dodajte začine i malo ulja.
Losos - Losos malo posolite i pecite na ulju po par minuta sa svake strane.
Rižoto od cvjetače s piletinom
Sastojci: piletina, cvjetača, sol, origano, peršin, bosiljak, ekstradjevičansko maslinovo ulje, mrkva, bijeli luk, tikvica.
Priprema: Cvjetaču usitnite u blenderu. Na ulju dinstajte luk i komadiće piletine, kockice tikvice te začinite. Kad je meso gotovo izvadite ga na tanjur. Po potrebi dodajte još malo ulja i na vrelom ulju popržite naribanu cvjetaču. Na kraju dodajte piletinu i tikvice te sve dobro promiješajte. Ponudite uz miješanu salatu.
Pečeno meso s povrćem
Sastojci: govedina narezana na trakice, mrkva, brokula, luk, ekstradjevičansko maslinovo ulje, sol, začini.
Priprema: govedinu narežite na tanke trakice i popecite na vrelom ulju. Izvadite van na tanjur. Dodajte po potrebi još malo ulje nasjeckani luk, naribanu mrkvu i cvjetove rokule i popržite dok ne bude gotovo. Začinite i promiješajte s mesom.
Večera
Pileća salata
Sastojci: pileća prsa, ribana mrkva, matovilac, zelena salata, listovi maslačka, sol, vlasac, ekstradjevičansko maslinovo ulje, limunov sok.
Priprema: Piletinu narežite na kockice i popržite te pomiješajte sa salatom.
Govedina i pečene tikvice
Sastojci: Govedina narezana na trakice, tikvica, sol, začini, ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Priprema: govedinu izrezanu na trakice začinite i ispecite na ulju. Tikvice izrežite na ploške i ispecite na masnoći od mesa i začinite. Ponudite uz miješanu salatu.
Špageti od tikvica s kozicama
Sastojci: tikvice, kozice, češnjak, limunov sok, peršin, sol, ekstradjevičansko maslinovo ulje.
Priprema: tikvice narežite na spralizatoru, ili se poslužite nožem za guljenje krumpira (dobit ćete široke rezance). Malo ih posolite i pustite da stoje 15 minuta da puste vodu. Kozice malo začinite i dodajte limunov sok i češnjak. Na vrućem ulju popržite kozice. Tikvice isperite od viška soli i posušite lagano s kuhinjskom krpom. Dodajte u tavu s kozicama i po potrebi još začinite.
Zaključak
Autoimuni protokol je namijenjen svima koji boluju od neke autoimune bolesti, ali i onima koji nemaju dijagnozu međutim osjećaju razne smetnje kojima ne znaju uzrok (crvenilo i osip na koži, nadutosti, problemi s probavom, umor, migrene, nesanice). Iako zahtjevan, pomoći će vam da upoznate svoje tijelo, nove namirnice i uzmete kontrolu nad svojom prehranom.
Zapamtite da AIP nije trajan, i kad se krenete osjećati bolje uvodite namirnice da čim više obogatite svoju prehranu. Međutim, nemojte brljaviti i budite ustrajni. Ovaj način prehrane vas neće ’skinuti’ s lijekova ali će vam pomoći da osjećate bolje te stavite bolest pod kontrolu.
Reference:
- Kuwabara T, Ishikawa F, Kondo M, Kakiuchi T. The Role of IL-17 and Related Cytokines in Inflammatory Autoimmune Diseases. Mediators of Inflammation. 2017;2017:3908061.
- Chen B, Sun L, Zhang X. Integration of microbiome and epigenome to decipher the pathogenesis of autoimmune diseases. Journal of autoimmunity. 2017; 2017:1-12.
- https://www.thepaleomom.com/start-here/the-autoimmune-protocol/
Objavljeno 22.04.2017.