
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Rijetki su oni koji ne vole ovu pravu riznicu hranjivih tvari, ne samo radi izvrsnog okusa već i zbog šarolikih mogućnosti pripreme - od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Svojom posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom koji obogaćuje svako jelo, služe kao izvrsno punjenje za razna tijesta, za pripremu umaka, te kao zamjena za brašno dajući bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita, a nerijetko se dodaju i salatama te jelima od tjestenine.
Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka razlikuju nižom energetskom vrijednošću, nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Pored toga, kesten obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folne kiseline, vitamina B6 i B12, bogat je kalijem, a dobar je izvor i kalcija, željeza, magnezija, fosfora i cinka.
Kestenima se zbog svega navedenog pripisuju brojna ljekovita svojstva - pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličnim izborom za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. Također, pogodan je i za osobe koji pate od celijakije ili ne podnose gluten budući ga ne sadrži. Toliko bogatstva u tako malom plodu!
Kuhani i pečeni kesteni vjerojatno su se već do sad našli posluženi na mnogim stolovima, no mi vam nudimo nešto drukčije – 3 maštovita recepta s kestenima u glavnoj ulozi i u neobičnim kombinacijama. Oplemenite novim okusima ovaj ljekoviti i ukusni plod te ga istovremeno učinite nutritivno bogatijim i vizualno zanimljivijim uz kreacije koje slijede.
Pljeskavice od brokule i kestena
Sastojci:
- 300 g brokule
- pola glavice luka, sitno nasjeckanog
- 2 jaja
- 150 g zobenog brašna
- 150 g očišćenog kuhanog kestena
- masnoća po izboru, za prženje
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Popržite luk na malo masnoće i ostavite da se malo ohladi. Brokulu nakidajte na sitno pa skuhajte. Kad je gotovo procijedite i narežite nožem na što sitnije komade. Skuhane kestene ogulite i protisnite vilicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dva jaja umutite i pomiješajte s isjeckanom brokulom, zobenim brašnom, kestenima i ohlađenim lukom. Dobro izmiješajte smjesu dok ne postane potpuno homogena. Posolite i popaprite po ukusu pa još jedanput promiješajte. Među dlanovima oblikujte pljeskavice i pecite po 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok pljeskavice ne dobiju boju meda. Poslužite toplo.
Salata od piletine i kestena
Sastojci:
- 2 čaše očišćenog kestena
- 250 g kuhane piletine, isjeckane na komadiće
- 2 stabljike sitno isjeckanog celera
- 1 pečena crvena paprika
- 2 žlice jogurta
- sol i papar
Priprema:
Kesten skuhajte ili prepržite u pećnici 30-ak minuta. Ostavite da se ohladi i potom sitno isjeckajte. U posebnoj posudici izmiješajte sve sastojke te dodajte malo jogurta. Držite u hladnjaku najmanje dva sata te po želji ukrasite cijelim kestenima.
Palačinke s kestenom
Sastojci (za 6 palačinki):
- 200 g zobenih pahuljica
- 200 g posnog sira
- 6 bjelanjaka (2 dcl tekućih)
- ekstrakt vanilije
Kesten pire:
- 2 šalice kestena
- 5 šalica vode
- prstohvat soli
- sladilo po želji (stevija, rižin slad..)
Priprema:
Kesten pire pripremite tako da operete kestene i prepržite ih u tavi na laganoj vatri nekoliko minuta. Bez prekidanja miješajte da ne izgore. Izvadite ih i stavite u ekspres-lonac. Dodajte vodu i sol i kuhajte oko 40-50 minuta. Sameljite da budu poput kreme. Dodajte sladilo po želji.
Za palačinke, zobene pahuljice usitnite u mikseru, dodajte bjelanjke i posni sir te žličicu ekstrakta vanilije. Dobivenu smjesu izlijte na tavu, palačinku namažite kesten pireom i uživajte.
Objavljeno 09.11.2015.