Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Pitate se što kuhati i što jesti ove jeseni, prije duge hladne zime, kako bi ojačali imunitet i izbjegli virozice i prehlade kao posljedicu promjene vremena?
Donosimo vam 5 prijedloga jela i recepte kako ih spraviti za barem pet dana u tjednu. Slijedite naše recepte, kroz mjesec dana vaš će imunitet biti dvostruko jači.
Neki od najvažnijih savjeta koji nam može dati makrobiotička kuhinja oni su o konzumiranju sezonskog voća i povrća kao primarnih namirnica koje nas snabdijevaju svim onim nutricionističkim vrijednostima koje su nam potrebne u tekućoj sezoni. Kako bismo se lakše prilagodili potrebno je jesti jaču, konkretniju hranu (što ne znači da se bacimo na pečeno carsko meso) crvene, narančaste, smeđe i žute boje (primjetit ćete da je ujesen i priroda u tim bojama). Naročito je bitno da zastupimo korjenasto povrće, ukiseljenu hranu, žitarice, mahunarke, bundeve; kelj, kupus i repa. Sva ova hrana sadrži prirodne konzervanse koji čine da duže traju te ih se može pohraniti i konzumirati tokom cijele zime.
JUHE
Najbolju juhu napravit ćete ako je prilagodite glavnom jelu. Ukoliko je glavno jelo jako i bogato te sadrži više jela ručak započnite laganom, bistrom juhom. Ako je vaše glavno jelo lagano, pripremite gustu krem juhu. Kad pripremate više vrsta povrća u glavnom jelu, juhu napravite samo od jednog, a ukoliko juhu kuhate sa visokoproteinskim povrćem, izbjegnite ih u glavnom jelu.
Juha od bundeve
Potrebno vam je:
- 1 srednje velika bundeva
- 1l vode
- 1/2 žlice morske soli
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- Glavica kapule
- 2 žlice nasjeckanog peršina
Bundevu kuhajte u vodi 45 minuta. Narežite kapulu na sitne kockice i ispirjajte na žlici maslinovog ulja, dodajte sol te bundevu koju ste, nakon kuhanja izmiksali. Razrijedite s vodom do one gustoće juhe koja vam najviše odgovara. Kuhajte 15 minuta na srednje jakoj vatri i kada je gotovo pospite nasjeckanim peršinom.
Juha od crvene leće
Potrebno vam je:
- 2 srednje velika krumpira
- 2 mrkve
- 1 čaša od jogurta leće
- sol
Krumpir i mrkvu narežite na kockice i kuhajte prekriveno vodom. Kada krumpir i mrkva omekšaju dodajte leću i kuhajte dok ne omekša. Dodajte žlicu margarina i sve izmiksajte sa vodom u kojoj se kuhalo. Dodajte sol, majčinu dušicu i poslužite.
Juha od celera
Potrebno vam je:
- 1 l vode
- 1/3 šalice brašna od smeđe riže
- 2 šalice celera narezanog na kocke
- soja sos
- 1 šalica kapule narezane na kockice
- narezani mladi luk
- 1 čajna žlica morske soli
Stavite celer, luk i vodu u lonac, dodajte sol i zagrijte do vrenja. Kada zavrije, smanjite vatru i kuhajte 15-20 minuta. Pomiješajte brašno s malom količinom vode i miješajte da ne bude grudica te dodajte u juhu neprestano miješajući da ne bude grudica. Dodajte soja sos i poslužite s mladim lukom.
Riblja juha
Potrebno vam je:
- 1 škarpina
- 5 zrna češnjaka
- 1 list
- 3 žlice maslinovog ulja
- 3 škampa
- žlica soli
- 1 mrkva
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 1 krumpir
- 2 žlice octa
- Papar
Očistite ribu i škampe te stavite kuhati sa mrkvom i krumpirom nasjeckanim na kockice. Dodajte češnjak u zrnu, sol, papar i maslinovo ulje. Kuhajte pola sata na umjerenoj vatri. Pet minuta prije kraja dodajte ocat i pospite peršinom.
Maneštra od povrća
Potrebno vam je:
- 1 kapula
- sol
- 1 mrkva
- maslinovo ulje
- 1 krumpir
- peršin
- 25 dkg mahuna
- papar
- Mala glavica karfiola
Ispirjajte kapulu na maslinovom ulju, dodajte sol i mrkvu nasjeckanu na ploškice. Kada smjesa porumeni dodajte nasjeckani krumpir, mahune i karfiol. Dolijte vode i nakon što zavri, kuhajte na srednje jakoj vatri. Dodajte papar i peršin par minuta prije kraja.
GLAVNO JELO
Kiseli kupus, grah i palenta
Kiseli kupus kuhajte u zdjeli vode povremeno miješajući. Kada ostane prst vode u zdjeli, dodajte 4-5 zrna češnjaka, polijte žlicom ulja i dodajte 20 dkg graha. Posolite, popaprite i poslužite s prethodno skuhanom palentom.
Šnicle u umaku od mahuna
Mahune prokuhajte u kipućoj vodi 15-ak minuta. Na žlici suncokretovog, sojinog ili kukuruznog ulja propirjajte 3 zrna češnjaka, prethodno sitno nasjeckana. Dodajte mahune, sol i zalijevajte sa umakom od pečenog mesa.
Teleće šnicle stavite pržiti paralelno kad stavite pirjati mahune i zalijevajte vodom. Pored mesa, u tavu, stavite 2-3 zrna češnjaka u ljusci. Začinite izmrvljenom kaduljom. Uz ovo jelo, poslužite salatu od krumpira.
Kupus na žlicu
Narežite mrkvu i krumpir na kockice, bacite ih na propirjanu kapulu i kuhajte 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Dodajte kupus narezan na krpice, dodajte prst vode iznad sastojaka, sol, papar i crvenu papriku. U ovo jelo ubacite komade različitih vrsta mesa narezanog na sitne kockice koje će nadopuniti okus jela. Kuhajte dok kupus i meso ne budu kuhani.
Lignje i krumpir
Krumpir narežite na ploške i posložite u pleh na maslinovo ulje. Stavite peći na 200*C dok ne omekša. Dodajte očišćene lignje, 2-3 zrna češnjaka. Pet minuta do kraja pospite peršinom i polijte s 3 žlice vina.
Maneštra od grahorica
Stavite kuhati grah, slanutak i bob u zdjelu i prekrijte vodom. Kada voda zavri, procijedite, sadržaj vratite u zdjelu i dolijte novu vodu. Kuhajte barem 2,5 sata. Dodajte leću, kapulu, crvenu papriku, sol, papar i 2 žlice biljnog ulja te kuhajte još pola sata.
Vodite računa da uzmete dovoljno vremena za kuhanje ovog jela, stoga vam savjetujemo da ga kuhate za vikend, a konzumirati ga možete i dva dana u tjednu. Možete ga i smrznuti te konzumirati kad poželite.
Ovo su prijedlozi odličnih jesensko-zimskih jela koja se uglavnom jedu na žlicu, niskokalorični su, a svi nutrijenti, osim u povrću ostaju u vodi u kojoj se jelo kuhalo te se na taj način ništa ne gubi. Osim u konzumiranju jela želimo vam uživanje i u pripremi. Dobar tek!
Objavljeno 27.11.2008.