VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

5 zdravih recepata s plodovima mora

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi to već znamo - u moru se skriva pravo malo bogatstvo za naše jelovnike. Njegovi brojni plodovi odličan su izbor za brz, ukusan i superzdrav obrok.  Te raznovrsne i ukusne delicije iz mora zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i esencijalnih masnih kiselina koje sadrže, ključ su zdrave prehrane. Male kalorijske vrijednosti, siromašne natrijem i kolesterolom, osiguravaju potrebne vitamine i minerale te smanjuju rizik od srčanih bolesti, pozitivno utječući na krvni tlak.

Sve što nam treba da bismo iskoristili blagodati morskih plodova dok još uživamo u ljetnim danima je znanje kako ih pravilno pripremiti, odnosno pronaći omiljene recepte u kojima ćemo uživati, a da pritom podmirimo sve naše nutritivne potrebe. Iz tog razloga, predstavljamo vam pet ukusnih recepata s mirisom mora, koji će vam pružiti sve što vam treba, uz minimum uloženog vremena i maksimum okusa.

Salata od morskih plodova i krumpira

Sastojci (za 3 osobe):

  • 500 g morskih plodova
  • 3 srednja krumpira
  • 1 bijeli luk
  • 1 crveni luk
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 50 ml umaka od rajčice
  • 250 ml vode
  • 100 ml bijelog vina
  • peršin
  • malo soli

Priprema:

Na 3 žlice maslinovog ulja popržite bijeli luk narezan na sitne komadiće. Kada pusti miris dodajte sjeckani crveni luk, a kad malo omekša i umak od rajčice. Nakon par minuta dodajte krumpir izrezan na kockice i morske plodove. Sve dobro izmiješajte, dolijte vode tek da zavrije i pustite da se kuha 15-ak minuta, tj. dok krumpir ne omekša. Na pola puta dodajte bijelo vino, a pred sam kraj sitno sjeckan peršin i još malo sitno sjeckanog luka. Stavite u posudu za serviranje, prelijte s malo maslinovog ulja, ukrasite peršinom i poslužite s povrćem ili salatom po želji.

Fileti oslića punjeni špinatom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 4 fileta oslića
  • žlica masnoće po izboru
  • žlica maslinovog ulja
  • limun
  • 2 poriluka
  • 200 g mladog špinata
  • 75 g svježeg sira
  • 50 g zobenih pahuljica, sitno mljevenih
  • 1/2 žličice svježe ribanog muškatnog oraščića
  • Sol, papar

Priprema:

Pripremite nadjev tako da nasjeckani poriluk propirjate na ulju 2-3 minute, koliko je potrebno da malo omekša. Potom dodajte špinat i pirjajte dok se ne opusti. Sve stavite u cjedilo i dobro pritisnite kako bi izašao višak tekućine. Špinat i poriluk promiješajte s ostalim sastojcima za nadjev, time nadjenite pripremljene filete te ih smotajte. Stavite ih u plitku vatrostalnu posudu obloženu papirom za pečenje, premažite ih s malo maslinovog ulja te poprskajte limunovim sokom. Pripremljene filete pokrijte navlaženim papirom za pečenje te ih pecite 20-30 minuta na 180 stupnjeva.

Aromatični bakalar

Sastojci (za 3 osobe):

  • 600 g fileta bakalara
  • limunov sok
  • sol
  • 2 žlice maslinovog ulja

Preljev:

  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 slana inćuna
  • 50 g zelenih maslina 

Priprema:

Filet bakalara (svježi ili odmrznuti) posolite i prelijte limunovim sokom. Pripremite preljev od maslinovog ulja, nasjeckanog peršina i češnjaka, sitno narezanih maslina i inćuna. Bakalar ispržite s obje strane na malo zagrijanom ulju. Kad je gotovo prelijte ga pripremljenim preljevom i poslužite uz prilog po želji.

Losos s rajčicama

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g odreska lososa
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 rajčice
  • Pola svežnja peršina
  • 50 g kiselog vrhnja
  • žlica maslinovog ulja
  • miješana salata
  • začini po želji za salatu

Priprema:

Lososa operite, podijelite na 2 porcije i nakapajte limunovim sokom. Luk, češnjak i rajčice pripremite tako da luk narežite na kolutiće, kao i rajčice, a češnjak protisnite. Peršin operite pod mlazom vode, sitno ga nasjeckajte i zajedno s istisnutim češnjakom umiješajte u vrhnje. Smjesu posolite i popaprite. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Ribe stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, rasporedite kolutiće luka po njoj i prelijte kiselim vrhnjem. Obložite ploškama rajčice i zalijte maslinovim uljem. U pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva pecite oko 30 minuta. Poslužite uz miješanu salatu.

Salata od tune s mahunama i maslinama

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 konzerve tunjevine (do 300g)
  • 200 g mahuna
  • 4 rajčice
  • 1 zelena paprika
  • 3 žlice vinskog octa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar
  • 5 fileta slanih srdela
  • crne masline
  • žlica kapara

Priprema:

U vrućoj, posoljenoj vodi skuhajte mahune te ih isplahnite hladnom vodom i ocijedite. Rajčice ofurite vrućom vodom, zatim ih isplahnite hladnom vodom, ogulite i narežite na kriške. Operite, raspolovite i očistite papriku. Narežite je na rezance. Pripremljeno povrće odložite na hladnom mjestu. Tunu ocijedite od ulja (ili iskoristite onu u vlastitom soku), a maslinama povadite koštice. Mahune pomiješajte s paprikom i rajčicama. Od octa, ulja, soli, papra i malo vode umutite marinadu. Prelijte preko povrća. Usitnite komade tune pa ih primiješajte drugim sastojcima. Salatu obložite maslinama, slanim filetima i kratko odložite u hladnjaku da se svi sastojci dobro ohlade.

Objavljeno 15.08.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!