
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Slanutak je jedna od namirnica koja se jede posvuda po svijetu, iako je njezino izvorište područje Mediterana i Bliskog Istoka. Sigurno je da zasluge za takvu rasprostranjenost dijelom idu i tome što je slanutak jednostavan za pripremu, nutritivno iznimno bogat, a recepata s njime ima pregršt.
Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki (graha, graška ili leće), i slanutak je bogat vlaknima i proteinima te sadrži niz ključnih vitamina i minerala.
Nutritivne vrijednosti slanutka u količini od 100 g
Kalorije (kcal) 364
Masti 6 g
- Zasićene masne kiseline 0,6 g
- Polinezasićene masne kiseline 2,7 g
- Mononezasićene masne kiseline 1,4 g
Ugljikohidrati 61 g
- Dijetna vlakna 17 g
- Šećeri 11 g
Proteini 19 g
Zdravstveni benefiti konzumacije slanutka
Slanutku se pripisuje niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje:
Pomaže u kontroli dijabetesa
Slanutak je bogat vlaknima, s studije pokazuju da osobe koje boluju od dijabetesa tipa 1 unosom hrane bogate vlaknima, smanjuju razine glukoze u krvi. Također, potvrđeno je da i osobama s dijabetesom tipa 2, namirnice s visokim udjelom vlakana pomažu u regulaciji šećera i lipida u krvi te razini inzulina.
Prema preporukama odrasla muška osoba bi trebala unositi 30-38 g vlakana na dan, a za žene je preporučena količina 21-25 g vlakana.
Doprinosi zdravlju kostiju
Željezo, fosfati, kalcij, magnezij, mangan, cink i vitamin K koje nalazimo u slanutku svi doprinose izgradnji i održavanju koštane strukture i čvrstoće.
Iako su i fosfati i kalcij jako bitni u koštanoj strukturi, upravo je omjer ovih minerala bitan za pravilnu mineralizaciju, a neravnomjeran unos jednog od ovih mikronutrijenata može biti odgovoran za značajno slabljenje kostiju.
Mangan je neophodan ta formaciju koštane srži, a željezo i cink igraju krucijalnu ulogu u proizvodnji i sazrijevanju kolagena.
Dovoljan unos vitamina K poboljšava apsorpciju kalcija i može utjecati na smanjenje izlučivanja kalcija urinom, čime se kalcij preusmjeruje za izgradnju i oporavak kostiju. Nizak unos vitamina K povezan je s povećanim rizikom od koštanih fraktura.
Iz svega navedenoga, jasno je da je slanutak riznica minerala i vitamina neophodnih za optimalno zdravlje kostiju.
Održava zdravlje srca
Visok udio vlakana, kalija, vitamina C i B6 doprinose zdravlju srca, a i vlakna utječu na smanjenje razina kolesterola čime se i posredno smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
Studija objavljena u Archives od Internal Medicine pokazala je da osobe koje su dnevno uzimale 4,096 mg kalija na dan imaju 49% smanjenu opasnost od smrti izazvane ishemijskim bolestima srca u usporedbi s onima koji su uzimali manje količine kalija (oko 1,000 mg na dan).
Smanjuje rizik od karcinoma
Selen kojeg nalazimo u slanutku pomaže jetrenim enzimima da pravilno funkcioniraju i izbacuju iz organizma molekule koje se smatra odgovornima za razvoj nekih oblika karcinoma. Dodatno, selen prevenira upalne procese i smanjuje stope rasta već postojećih tumorskih tvorbi.
Nadalje, slanutak sadrži folate koji igraju važnu ulogu u sintezi i obnavljanju DNA, a sprječavaju nastanak tumorskih stanica od mutacija nastalih na DNA. Saponini, fitokemikalije koje nalazimo u slanutku sprječavaju umnažanje stanica karcinoma i širenje po tijelu.
Također, prehrana bogata vlaknima povezuje se sa smanjenjem rizika od razvoja karcinoma debelog crijeva.
Regulira razine kolesterola
Studija objavljena u Annals of Nutrition & Metabolism potvrdila je da uključivanje slanutka u redovnu prehranu smanjuje razine LDL ili „lošeg“ kolesterola u organizmu.
Regulira probavu
Zbog visokog udjela vlakana, slanutak će prevenirati zatvor ili konstipaciju te poticati zdravlje i normalno funkcioniranje probavnog sustava.
4 recepta za pripremu slanutka
Začinjeni zapečeni slanutak
Sastojci:
- 1 limenka (450 g ) slanutka
- 1,5 žličica maslinovog ulja
- Začini: sol, papar, slatka paprika, chilly, češnjak, malo kajenske papričice
Postupak:
- Zagrijati pećnicu na 300 stupnjeva.
- Slanutak dobro procijediti pa ga dodatno obrisati između dva papirnata ubrusa.
- Slanutak ubaciti u posudu pa dodati sve ostale sastojke i rukama dobro promiješati pa istresti na papira za pečenje koji je raširen na protvan.
- Peći 25 minuta, ali nakon 15 minuta dobro sve promiješati.
Burgeri od slanutka
Sastojci:
- 250 g slanutka iz limenke
- 40 g zobenih pahuljica
- 2 mrkve
- 1 žlica kokosovog ili maslinovog ulja
- 1,5 žličica curryja
- 2 žlice suncokretovih sjemenki
- 1 žlica bučinih golica
- Začini: sol, papar, slatka paprika, kurkuma
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U protvan stavite papir za pečenje.
- U blender ubacite zobene pahuljice, naribanu mrkvu i sve začine pa blendajte 30-ak seknudi, odnosno dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
- Potom u smjesu u blenderu dodajte slanutak (odvadite samo 20-ak zrna pa ostavite sa strane) i kokosovo ulje pa dodatno izblendajte.
- Izvadite smjesu žlicom u posudu pa im umiješajte suncokretove i bučine sjemenke pa među dlanovima oblikujte burgere pa ih slažite na papir za pečenje.
- Na vrh svakog burgera utisnite par cijelih zrna slanutka. Pecite 20-ak minuta.
- Servirajte uz neki umak ili zelenu salatu.
Čokoladne kuglice od slanutka
Sastojci:
- 40 g zobenih pahuljica
- 80 g + 1 žlica slanutka iz limenke
- 60 g maslaca od indijskih oraščića
- 3 žlice meda ili javorovog sirupa
- Prstohvat soli
- 100 g tamne čokolade, naribane
- Slanutak-nutritivna-vrijednost-zdravlje-recepti
Postupak:
- Pomiješajte zobene pahuljice i slanutak i ubacite u blender pa blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte maslac od indijskih oraščića, javorov sirup i sok, i blendajte dok ne dobijete ljepljivu, homogenu smjesu. Probajte je li smjesa dovoljno slatka, pa po potrebi dodajte još stevije.
- U protvan stavite papir za pečenje. Žlicom vadite dio po dio smjese pa među dlanovima oblikujte kuglice pa ih slažite na papir za pečenje. Kuglice stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Otopite čokoladu pa jednu po jednu kuglicu ubacujte u otopljenu čokoladu i žlicom ih okrenite tako da se čokoladom okupaju sa svih strana. Vratite kuglice na papir za pečenje.
- Dok je čokolada rastopljena, po vrhu pospite s malo mrvica kakaa. Ponovo vratite u hladnjak. Jedite hladne.
I recept svih recepata sa slanutkom:
Hummus
Sastojci:
- 2 limenke slanutka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice sezama
- 2 češnja češnjaka
- šaka svježeg peršina
- pola limuna
Postupak:
- Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da vam posmeđi.
- Češnjak i peršin narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu. Limun iscijedite.
- U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, peršin, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju pospite chillijem.
Objavljeno 12.06.2018.