Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Mahune će vas kvalitetno i bogato nahraniti godeći vam i gastronomski i nutricionistički.
Mahune su povrće iz skupina mahunarki, baš kao grah, grašak, leća, slanutak. Povrće iz te skupine posebno je hranjivo zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina.
Više je vrsta mahuna koje se razlikuju po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), po veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i po boji (od blijedožutih, preko zelenih, pa sve do pjegavih smeđe - ljubičastih).
Sto grama svježih mahuna sadrži čak 90 g vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati, proteini i vlakna. Zbog takva sastava i malo kalorija, čest su sastojak redukcijskih dijeta. Jedu se mlade mahune kojima se nije razvilo zrno graha. U našim je krajevima sezona svježih mahuna od lipnja do rujna.
Pri kupnji obratite pažnju na izgled : kora treba biti glatka i čvrsta, bez točkica i oštećenja, a kad ih prelomite trebaju puknuti, a ne uvijati se. Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati tri dana, ali ih nemojte prati prije spremanja, piše Tena.
Mahune dobro podnose zamrzavanje
Prije spremanja u zamrzivač, u kojem mogu trajati i do dvije godine, odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti.
Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite. Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Na varivo (kuhajte ih u malo vode) su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća, salata. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom.
Osvježavajuća salata od mahuna :
Za četiri će vam osobe trebati :
- 500 g mahuna
- vezica rotkvica
- 150 g mini rajčica za preljev
- 50 ml maslinova ulja
- žlica kopra
- 2 mlada luka
- 2 žlice limunovog soka
- sol
Mahune očistite i narežite, pa kuhajte u slanoj vodi do 20 min. Ocijedite ih, isperite hladnom vodom i ohladite. Narežite rotkvice i mini rajčice i dodajte ih mahunama. Prelijte preljevom od navedenih sastojaka, dobro ohladite i poslužite.
Za jednostavne kuhane mahune :
Trebat će vam :
- 1 kg mahuna
- maslac
- temeljac
- češnjak
- luk
- ulje
- papar
Zalijte temeljcem da prekrijete mahune i kuhajte oko sat vremena. Začinite prema ukusu.
Mahune s mrvicama :
Za četiri osobe :
- 250 g mahuna (svježih ili zamrznutih)
- 40 g krušnih mrvica
- sojin umak
- mažuran ili drugo začinsko bilje prema ukusu
- češnjak
- ulje, papar
Priprema :
Mahune skuhajte i ocijedite. Popržite na ulju krušne mrvice, prelijte ih po mahunama, začinite češnjakom, sojinim umakom, mažuranom, paprom (odnosno začinima po želji) i sve dobro promiješajte. Na navedeni način možete brzo i ukusno pripremiti brokulu ili cvjetaču, piše Tena.
Objavljeno 08.10.2006.