Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Je li vam ikad palo napamet da biste mogli smršavjeti tako da neko vrijeme koristite samo viljušku? Autori francuskog bestselera Večera s viljuškom Sophie Troff i Ivan Gavriloff propagiraju ne dijetu, već način života koji omogućuje mršavljenje uz ukusnu, zdravu i pravilnu prehranu.
Inspiracija im je bila stara narodna poslovica koja kaže "Doručkuj kao kralj, ručak podijeli s prijateljem, a večeraj kao siromah". To je princip s kojim se slažu svi nutricionisti, uvjeravajući nas da se izbjegavanjem unosa kalorija nakon 17 sati može smršavjeti čak i ako se tijekom dana pretjeruje s količinom hrane. Ali, zato je za večeru dozvoljeno samo ono što možete jesti viljuškom.
Glavni aduti
1. Redovit i obilan doručak
2. Nepreskakanje ručka
3. Laganiji obroci u večernjim satima,
4. Konzumiranje ugljikohidrata i mahunarki čak i kad pokušavate smršavjeti
Zašto je ova dijeta učinkovita :
Raznolika je i zdrava
U ovoj je dijeti dopušteno jesti sve: niti jedna namirnica nije isključena. Na taj način svom organizmu možete osigurati sve potrebne hranjive tvari. No, treba osjetno smanjiti unos zasićenih masnoća, poput maslaca, sireva i umaka jer na taj način štedite kalorije i istodobno čuvate zdravlje srca i krvnih žila. Kad je riječ o mahunarkama i žitaricama, ograničenja nema.
Tijekom dana ne treba pretjerivati s konzumacijom alkohola, slatkiša i soli, a još je jedno pravilo da se svakoga dana na jelovniku mora naći pet obroka voća i povrća (po vlastitom izboru). Sve u svemu, ova dijeta prilično nalikuje takozvanoj mediteranskoj prehrani, koja se također bazira na žitaricama, mahunarkama, ribi i povrću.
Praktična je i jednostavna
Dijeta s viljuškom nije restriktivna: možete jesti ono što volite i želite, uz napomenu da valja biti umjeren. Čak i osobe koje se uglavnom hrane izvan kuće, lako je mogu provoditi. Osim toga, nije potrebno vagati namirnice (čak ni za večeru), niti brojiti kalorije.
Za koga je prikladna
Ovaj način ishrane preporučljiv je svima, no uvijek je najsigurnije prethodno se posavjetovati sa svojim liječnikom opće prakse (pravilo kojeg biste se trebali pridržati svaki put kad mijenjate prehrambene navike u trajanju dužem od tjedan dana).
U svakom slučaju, s ovom će dijetom najveći uspjeh postići osobe koje su se prije hranile neredovito i nezdravo te konzumirale mnogo masnoća životinjskog podrijetla.
Što je dopušteno
Tijekom dana možete jesti što želite, no pazite da ne pretjerate sa začinima (nikad ne konzumirajte više od 3 žličice maslinovog ulja na dan) i količinom hrane. Doručak i poslijepodnevna užina ne samo da su poželjni, nego bi trebali biti obvezni.
Navečer zaboravite na nož i žlicu te jedite samo ono što se može pojesti viljuškom (nemojte pokušavati viljuškom namazati topivi sir na kruh). Za večeru su, dakle, dopuštene sljedeće namirnice: mahunarke (leća, mahune, grašak...), žitarice (tjestenina, riža, pšenica...), riba, salate, jaja.
A što je zabranjeno
Ova se dijeta naziva dijeta s viljuškom zato što je to jedini komad pribora za jelo koji se smije koristiti za večeru.
Drugim riječima, navečer se na vašem stolu ne bi smjele naći sljedeće namirnice : sve one koje inače jedete prstima : masline, kruh, grissini i krekeri, voće poput grožđa ili agruma.Jela koja se jedu žlicom, poput pudinga, sladoleda, juha ili jogurta.
Namirnice koje se mažu nožem na kruh: pašteta, maslac, sirevi za mazanje, pekmez, med i sve vrste umaka Jela kod koji se inače služite nožem: bijelo ili crveno meso, divljač, odležani sirevi, pizza, voće poput jabuka, kruška, kivija, ananasa i slično
Kako uspjeti
Ako prije spavanja osjetite potrebu za nečim slatkim, popijte čaj zaslađen žličicom meda. Kad večerate vani, pojedite samo polovicu onoga što vam donesu na tanjuru, a pri izboru jela ograničite se samo na ona koja se jedu viljuškom.
Izbjegavajte desert! Ako se zateknete u situaciji da je ponuđen hladni ili topli buffet, odnosno samo jela koja se jedu prstima, pojedite što želite bez grižnje savjesti. Sljedeći dan pravila kojih se inače pridržavate za večeru primijenite i na ručak.
Važite se jednom tjedno (ujutro i natašte) i bilježite svaki napredak: to će vam biti poticaj da ustrajete s dijetom. Nikad ne sjedajte za stol gladni! Pokušajte ravnomjerno rasporediti hranu tijekom cijeloga dana i nemojte se lišavati onoga što najviše volite.
TJEDNI JELOVNIK
DORUČAK
(svakoga dana)
Svježe iscijeđeni soka od naranče ili jedna voćka; žitarice s mlijekom (ili jogurtom) ili integralni kruh s pekmezom (nije potrebno vagati namirnice).
PONEDJELJAK
Ručak: cvjetača pečena u pećnici, odrezak na žaru, jedna voćka
Užina: kuhane kruške
Večera: riža s lećom
UTORAK
Ručak: salata od šampinjona, brokuli i sir, jedna voćka
Užina: puding s okusom po vlastitom izboru
Večera: tjestenina s tunom
SRIJEDA
Ručak: salata od kuhanog kelja, pečena teleća rebra, jedna voćka
Užina: komad pite od jabuke
Večera: cus-cus s mahunarkama
ČETVRTAK
Ručak: juha od povrća s dvopekom, malo parmezana, sezonska voćka ili čašica voćnog jogurta
Užina: zdjelica jagoda
Večera: salata od slanutka s tunom
PETAK
Ručak: tjestenina s raguom zapečena u pećnici, cvjetača, voćna salata
Užina: jogurt s komadićima voća
Večera: losos pečen u pećnici, brokuli kuhan na pari
SUBOTA
Ručak:2 poširana jaja, pire od krumpira, jedna voćka
Užina: centrifugirani sok od mrkve
Večera: salata od krastavaca, maslina i sira fette
NEDJELJA
Ručak: pečena puretina, povrće pečeno na žaru, 2 ploške ananasa
Užina: čaj i 3 keksa
Večera: salata od riže s kozicama
Predlažemo dva recepta :
Grčka salata
POTREBNO (za 2 osobe): 5 dag sira fette, 1 krastavac, 2-3 rajčice, glavica mlade zelene salate, 6 crnih maslina, listići mente; za preljev: sok jednog limuna, žličica kreme od maslina, 2 žlice maslinovog ulja, sol, papar.
Priprema : U zdjeli za salatu pomiješajte sok limuna, kremu od maslina, maslinovo ulje, sol i papar. Krastavac i rajčice operite i narežite na male komadiće, operite, ocijedite i usitnite listove salate i pomiješajte ih u zdjeli zajedno s ostalim povrćem, fettom narezanom na kockice i maslinama. Još jednom promiješajte sve sastojke te ukrasite salatu listićima mente.
Tjestenina sa srdelama
POTREBNO (za 2 osobe): 35 dag špageta, 35 dag svježih srdela, 20 dag divljeg komorača, glavica luka, 4 žlice maslinovog ulja, 3 usoljena inćuna, žlica grožđica i žlica pinjola, paketić šafrana, 2 žlice krušnih mrvica, sol, papar-
Priprema : Kuhajte komorač 5 minuta pa ga ocijedite. Očistite ribu. U tavi na ulju popržite nasjeckani luk, dodajte inćune, srdele, grožđice i pinjole, posolite i popaprite.
Nakon 5 minuta dodajte usitnjeni komorač i šafran u prahu, rastopljen u žlici vruće vode. Poklopite i kuhajte 10 minuta. Skuhajte špagete, ocijedite ih, preselite u tavu sa srdelama, promiješajte i pospite preprženim krušnim mrvicama, piše Vipnet.
Objavljeno 22.10.2006.